Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Levendige Franse komkommermarkt deze zomer

"De voorbije Franse komkommeroogst wordt geraamd op 175.600 ton, circa 3.800 ton meer dan in 2023 (+2%). In augustus lagen de prijzen 10% hoger dan in dezelfde maand van vorig jaar en 11% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Ook in de maand juli was er een toename met respectievelijk 11% en 9%", aldus de Franse landbouwstatistiekdienst Agreste.

Bewolkt weer in de lente
Het Franse komkommerareaal is het voorbije seizoen met 2% gedaald tot 1.027 hectare, voornamelijk door minder kasteelt in de regio Pays de la Loire. Het valt evenwel nog 1% hoger uit ten opzichte van het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, dat vrij laag is door de sterke inkrimping van het areaal in Languedoc-Roussillon in 2019 en 2020.

Vooral in het centraal-westelijk bekken zijn er meer komkommers geoogst in de kassen. Terwijl de teelt er in mei en juni onder het vijfjarig gemiddelde lag door bewolkt weer en plaag- en ziektedruk, herstelde de oogst zich in de zomer.

Oogstpiek half augustus
In juni was de markt vrij levendig door een beperkt aanbod en een redelijk goede vraag. In juli steeg de aanvoer gestaag, maar de prijzen hielden goed stand. In augustus piekte de oogst rond het midden van de maand, voordat het aanbod begon te dalen, vooral in Languedoc-Roussillon.

Tussen januari en juli 2024 daalde de export, ongeveer 7.200 ton groot, met 2%, terwijl de import (41.900 ton) met 2% steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Bron: agreste.agriculture.gouv.fr

Publicatiedatum: