Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Franse tomatenmarkt hersteld tijdens zomerperiode"

Op 1 september 2024 wordt de Franse tomatenoogst voor de versmarkt geraamd op 477.000 ton voor het seizoen, wat een stijging van 24.500 ton betekent ten opzichte van 2023, een toename van 5%. In augustus 2024 lagen de prijzen 23% hoger dan het voorgaande jaar en 20% boven het gemiddelde van 2019-2023 voor dezelfde periode. Deze prijsstijging volgt op een uitdagende afzetperiode in het voorjaar en de vroege zomer, zoals gerapporteerd door Agreste in hun economische analyse.

Het nationale areaal tomaten voor de versmarkt zal in 2024 naar verwachting stabiel zijn op 2.614 hectare, maar 3% lager dan het gemiddelde van 2019-2023. De totale productie wordt geschat op 477.000 ton, een stijging van 5% vergeleken met vorig jaar. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door een toename van bijna 40.000 ton in het Centrum-Westelijke bekken, na een kleine oogst in 2023. Echter, de nationale productie blijft 6% onder het vijfjarig gemiddelde door zwakke opbrengsten in het zuidoosten en westen van het land (respectievelijk -16% en -18% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde).

Het tomatenseizoen van 2024 wordt gekenmerkt door een vertraging in juni, vooral in de regio Centrum-West, vanwege langzamere rijping door een gebrek aan licht.

Gunstigere situatie vanaf juli
In mei nam het aanbod toe in een handelscontext die werd verstoord door ongunstige weersomstandigheden, wat de consumptie negatief beïnvloedde. De prijzen daalden tot een niveau dat 8% lager was dan in mei 2023, maar nog altijd 7% boven het vijfjaarlijkse gemiddelde lag. In juni bleef het weer somber in het noorden van Frankrijk, en de vraag was niet altijd voldoende om het aanbod te compenseren. De prijzen lagen 28% lager dan in juni 2023. De prijsdaling op jaarbasis was vooral uitgesproken voor kleine maten.

Vanaf midden juli werd de afzet vlotter en herstelde de markt zich. In augustus was het weer gunstiger voor de consumptie, waardoor volumes konden worden verkocht tegen prijzen die 23% hoger lagen dan een jaar eerder en 20% hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar.

Tussen januari en juli 2024 daalde de export (197.000 ton) met 6% en steeg de import (366.400 ton) met 8% ten opzichte van dezelfde periode in het vorige verkoopseizoen. Over het geheel genomen is het tekort in de buitenlandse handel in tomaten, uitgedrukt in volume, in een jaar tijd met 32% gestegen.

Bron: agreste.agriculture.gouv.fr