Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4e AGF Marketing Event focust op gedragsverandering

“Zijn de alarmbellen al afgegaan in de sector?”

Tholen - Nederlanders consumeren al jarenlang aanzienlijk veel minder groenten en fruit dan aanbevolen, en het imago van de sector laat te wensen over. Heeft dit niet al lang een alarm moeten doen afgaan? De AGF-sector kan in deze twee cruciale uitdagingen verandering brengen en bovendien en een sleutelrol spelen in het aanpakken van diverse maatschappelijke problemen. Tijdens het 4e AGF-Marketing Event georganiseerd door Nima en GroentenFruit Huis werd duidelijk dat moderne marketingtechnieken hierbij kunnen helpen. Echter, zoals Cock van Bommel van Nima benadrukte bij de opening van het evenement, is het essentieel dat de sector de handen ineenslaat om samen een sterk merk te vormen.

Ongeveer 70 deelnemers bezochten het 4e AGF Marketing Event

Beter presteren met een merk
De eerste vraag bij merkbouw is: hoe krijg je mensen in beweging? Leon Jansen, docent bij NIMA, liet zien hoe je significant beter kan presteren door een merk te bouwen. Dat kost geld maar levert uiteindelijk meer op. Een merk verkoopt en klanten worden trouw aan een merk.

Leon Jansen van Nima

Op lange termijn levert een merk geld op. "Je kunt meer marge maken, financierders rekenen een lagere rente, en een merk kan sneller herstellen na een crisis", zei Leon. Investeren in een merk draait overigens niet alleen om geld en het maken van mooie campagnes. Het gaat vooral om gedrag. Een geloofwaardig merk bouwen kan alleen als dit past bij het bedrijf, alle werknemers moeten het merk uitdragen. Leon: "Een merkenspel is een bedrijfsspel."

Implementatieronde met kennismaking

Na de implementatieronde waarbij de deelnemers in groepjes uiteengingen voor een korte netwerksessie vervolgde het programma met een presentatie van Joeri Jansen van marketingbureau Roorda die alles af weet van gedragsverandering via macro brands. Roorda is onder andere het creatieve brein achter Eatthis, BOB, Nix18 en Fit Op Jouw Manier.

Klaas Knot bij Nieuwsuur

Het imago van de agri-sector staat er niet best voor, zo constateerde hij, refererend aan de uitspraak van Klaas Knot van de Nederlandse bank dat Nederland best zonder de sectoren glastuinbouw, distributiecentra en vleesverwerkende bedrijven kan. "Zijn de alarmbellen wel afgegaan in de sector?", vroeg hij zich af. Met behulp van een fruitautomaat liet hij talloze oplossingen zien om gezond eten de norm te maken in de samenleving via macro branding. "Maak het lekker en leuk, faciliteer, inspireer en motiveer. Bundel krachten en zet in op gedrag", zei Joeri.

Joeri Jansen van Roorda

Via een videoverbinding met New York werd contact gelegd met Douglas Bundage van Kingsland, een klein marketingbureau dat grote impact kan maken. Dat bewezen ze met de Paris Hilton campagne voor de gezonde horecaketen Joe & the Juice. Kingsland. Influencers, of beter gezegd talenten, worden steeds vaker ingezet voor marketingcampagnes. Maar een beroemdheid als sticker op je merk plakken leidt niet automatisch tot succes, zo benadrukte Douglas. Het talent dat je inhuurt moet echt bij je merk en bedrijf passen. Als die match er niet is, dan werkt Beyoncé zelfs niet, waarschuwde hij. Om welke routines of momenten gaat het? Wat maakt jou speciaal? Het verhaal dat je als bedrijf neerzet, de boodschap die je wilt overbrengen en het product dat je promoot, het moet allemaal kloppen, benadrukte Douglas.

Douglas Bundage van Kingsland uit New York

Het evenement vond plaats bij Koninklijke Schmidt Zeevis in Rotterdam. Het bedrijf bestaat al 100 jaar en is een begrip in culinair Nederland. Van bekende chefs, hippe horecagelegenheden, de supermarkt op de hoek tot cruiseschepen. Tegenwoordig bereiken ze ook direct de consument via social media. Koninklijke Schmidt Zeevis heeft een heel sterke identiteit waarmee alles wat ze doen doordrenkt is, van het gebouw waarin ze werken tot de fileerder van de vis in de natte koude ruimte.

Rondleiding met kennismaking met de kreeften, krabben, oesters en zeevis van Koninklijke Schmidt Zeevis

Iedereen is het fundament van het bedrijf en alles wat de deur uitgaat draagt hun merk, van de twintig gekoelde vrachtwagens die door het hele land rijden tot liefst tot supermarktverpakking en de menukaart van het restaurant waar ze leveren.

Jimmy Melissen (l) en Nick van Vuren (r) van Koninklijke Schmidt Zeevis

Marketing Manager Nick van Vuren en Jimmy Melissen Inkoper Vers vertelden waarom promotie en beleving succesfactoren zijn en hoe zij dit implementeerden in het bedrijf. Nick legt niet zozeer de link met verkoop als het gaat om marketing, maar op inkoop. "De inkoper is voer voor de marketing", zei Nick. "Daardoor kunnen we consumenten en bedrijven fan maken van ons bedrijf."

Bovenaanzicht winkel Koninklijke Schmidt Zeevis waar na afloop van het event een netwerkbuffet geserveerd werd