Taal is nodig om veilig te werken en om je weg in onze samenleving te vinden, schrijft Ingrid Blom-Meeusen. In de sector werken veel internationale medewerkers of, om een andere nu veel gehoorde term te gebruiken, niet-inburgeringsplichtige EU-migranten.
Te midden van deze belangstelling heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een driedaagse georganiseerd met belangengroepen uit het werkveld migranten en taal. Doel is om te komen tot gedeelde oplossingen. Oplossingen waarmee migranten worden gestimuleerd om sneller en beter de Nederlandse taal te leren. Met creatieve werkvormen wordt toegewerkt naar gezamenlijke antwoorden op diverse vragen. Wat is nodig om de taal te kunnen leren? Hoe kunnen we elkaar versterken, voortborduren op zaken die goed gaan? Hoe bereiken we de migranten?
Glastuinbouw Nederland bracht tijdens deze denksessie het werkgeversperspectief in. Ook de veelzijdigheid van de groep en de daarbij behorende diversiteit aan wensen en mogelijkheden vinden wij belangrijk om in deze gedachte vormende fase over het voetlicht te brengen.
Internationale werknemers zijn een kwetsbare groep. In het in 2020 verschenen rapport 'Geen tweederangsburgers' van de commissie Roemer staan een vijftigtal aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan. De uitvoering van de aanbevelingen van het Aanjaagteam zijn een verantwoordelijkheid van het Rijk, provincies, gemeenten en sociale partners samen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil met de uitkomsten verder werken aan taalbevordering en inburgering van arbeidsmigranten.
Bron: Glastuinbouw Nederland