Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vruchtgroentetelers telen eerste seizoen zo goed mogelijk 100% 'groen'

Het eerste seizoen van het praktijkproject '100% Groen Geteeld' in de groenteteelt is afgerond. Zeven ambitieuze glasgroentebedrijven hebben de afgelopen maanden in een praktijkpilot de mogelijkheden verkend om vruchtgroenten volledig zonder chemische middelen te telen. De pilot heeft een looptijd van drie jaar en het eerste teeltseizoen is positief verlopen. De zeven telers gaan volgend seizoen vol vertrouwen verder, met nieuwe kennis en ervaringen die het doel een stap dichterbij brengen.

Door toenemende maatschappelijke druk en snelle afname van het aantal beschikbare middelen is het gezamenlijke doel: binnen drie jaar de gewassen paprika, tomaat, aubergine en komkommer rendabel telen in een integraal weerbaar teeltsysteem met groene, biologische en technologische oplossingen. Het gaat om het gehele systeem, dus inclusief klimaat, substraat en water.

Dit project, geïnitieerd door Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) en ondersteund door de specialisten van Hoogendoorn Growth Management, LetsGrow.com, Van Iperen, Van der Knaap Groep, Koppert en Rijk Zwaan is een belangrijke stap richting een toekomst van volledig groene teelt.

De volgende telers deden mee: Frestia (puntpaprika), Agro Care (tomaat belicht), Bryte (tomaat onbelicht), Van Duijn De Jong (aubergine), Fitterstee (komkommer onbelicht), Drenthe Growers (komkommer belicht) en Reijm & zn. (blokpaprika). Naast de 7 pilots draait er ook een praktijkproef met blokpaprika bij Botany.

Leerpunten eerste seizoen
Met intensief scouten en het vroegtijdig bestrijden van plagen met biologie, bleek voorkomen beter dan genezen de belangrijkste les. Wanneer een ziekte en/of plaag werd ontdekt, is er gericht in het aangetaste deel een passend groen middel ingezet. Als dit niet voldoende was en het gewas dreigde ernstig aangetast te worden door de ziekte of plaag, werd een chemisch middel heel selectief en gericht ingezet om verdere schade te voorkomen. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat er in het eerste seizoen aanzienlijk minder chemische middelen zijn gebruikt.

Wel blijft de inzet van technologie en innovatieve oplossingen heel belangrijk om de kosten beheersbaar te houden. Denk aan bankerplantsystemen en insectengaas. Alle deelnemende pilottelers zijn enthousiast om door te gaan, hun kennis te delen en deze nieuwe kennis in de praktijk te brengen. Op basis van de ervaringen uit het eerste seizoen zijn concrete verbeteringen geïdentificeerd die volgend jaar doorgevoerd worden, zoals het gebruik van organisch substraat en het aanpassen van het bemestingsschema.

Naast de 7 pilots is er bij Botany in Horst een praktijkproef met blokpaprika. Aanvankelijk was deze proef gepland voor slechts één jaar, maar gezien de waardevolle leerlessen is besloten deze met minimaal één jaar te verlengen.

Er wordt teruggekeken op een geslaagd eerste seizoen. Wel blijft de weg naar een volledige groene én economisch rendabele teelt uitdagend. En ieder seizoen is anders. Maar het eerste seizoen heeft in ieder geval veel waardevolle inzichten opgeleverd. Volgend jaar bouwen we hierop voort met de nieuwe opgedane kennis.

Samenwerking groenteteelt en sierteelt
De ontwikkelingen rondom '100% Groen Geteeld' spelen niet alleen in de vruchtgroentesector. Ook in de sierteelt wordt gewerkt aan dezelfde doelstelling. Voor de gewassen phalaenopsis, gerbera, kalanchoë en chrysant lopen er ook pilots. Beide sectoren werken hard aan duurzame teeltoplossingen en leren van elkaars ervaringen.

Bron: FVO

Publicatiedatum: