Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
overlevingsadvies voor ondernemers door Annemarie van Gaal

"Het is een oefening in SM af en toe"

Tholen - Annemarie van Gaal was donderdagmiddag te gast bij de Agro Businessclub Westland. Op locatie bij Priva ging het over ondernemen, en de hedendaagse uitdagingen met onder meer 'de regeldruk'. De die-hard volgers van Annemarie weten hoe ze daarover denkt. De Westlandse ondernemers die haar columns en tv-optredens niet kenden, nu ook. "Het is een oefening in SM af en toe."


Peter Könemann. Bekijk hier een foto-impressie van de middag.

Peter Könemann van Priva mocht als gastheer de aftrap geven. Hij bespreekt de historie van het dit jaar 65-jarige bedrijf, dat inmiddels actief is in de tuinbouw, in de gebouwautomatisering en sinds tien jaar ook in indoor en vertical farming. In die sector brengt Priva de expertise uit tuinbouw en gebouwautomatisering samen.

De Manager Sales Horticulture Europe ziet dat Priva steeds meer met partners is gaan samenwerken. In coronatijd was dat een voordeel. Dankzij een uitgebreid partnernetwerk slaagde het Westlandse bedrijf erin 'goed door te draaien', al lost goed samenwerken met partners niet alle uitdagingen op. Ook Priva had last van de componentencrisis. Chips waren lastig te krijgen. Ondernemers gaan van uitdaging naar uitdaging.

Minister van Eenvoud
Als ondernemer 'in hart en nieren' weet Annemarie van Gaal dat als geen ander. In columns in De Telegraaf schrijft ze erover, en 'ondanks dat Den Haag er zelden iets uit overneemt', weerhoudt het haar er niet van columns soms ook nog rechtstreeks naar de juiste mensen in Den Haag te sturen.

Waarom bent u dan geen minister geworden in het nieuwe kabinet, was een vraag uit de zaal. Annemarie is gevraagd, maar zag het in het huidige kabinet niet zitten. Het past niet bij haar plannen op dit moment, en bovendien zou ze op de post 'participatie en integratie' het ondernemerschap in Nederland niet echt hebben kunnen helpen. Een minister voor Eenvoud, waarvoor ze eerder dit jaar pleitte, kwam er niet. "Voor elke nieuwe regel moeten er tien weg."

Twee typen ondernemers
Haar ondernemerscarrière begon in Rusland. Daar vertelde ze donderdagmiddag uitgebreid over. Ze deed er inzichten op die ze nog steeds gebruikt, en die ze nu ook inzet om ondernemers die 'op het randje van omvallen staan', te helpen. Annemarie onderscheidt twee typen ondernemers. Enerzijds de mensen die heilig geloven in hun product en die andere als schuldigen aanwijzen voor een naderend faillissement, en anderzijds ondernemers die niet echt een idee hebben of dat wat zij de markt willen aanbieden, ook echt werkt.

Die eerste groep ondernemers is volgens haar vaak het meest gepassioneerd. Gaat het daar toch mis, dan is er sprake van een 'passieval'. Zelf zegt ze tot de tweede groep te behoren. Ze pleit ervoor je als ondernemer door de markt te laden leiden. Zo brachten de 'bladenjongetjes' die de straatverkoop deden haar in haar VNU-tijd in Rusland op de beste ideeën. "Je weet het zelf niet beter."

Annemarie van Gaal. Bekijk hier een foto-impressie van de middag.

Kijk wat wél kan
Vooral op de regeldruk sloeg de zaal wel aan. Een voorbeeld over SKAL-regels die biowijn onnodig duurder maken dan conventionele wijn leverde herkenning op. Maar hoe verander je iets, was een vraag uit de zaal. Dat blijkt, ook voor Annemarie, lastig. "Met een kalkoen kun je niet over Kerst praten." Oftewel, de overheid vaart goed bij regels.

Via nog een stukje over Rusland, en de huidige situatie - "Russen zijn geen slechte mensen" -kwam de Telegraafcolumnist uit bij een in een van haar columns al eens gestelde vraag: Hoe houden we er dan toch nog een beetje zin in? Een lastige vraag. Zelf zegt ze het nog altijd leuk te vinden om volhardend te zijn, en na 99x je hoofd stoten de 100e keer toch tot iets te komen.

De uitspraak, gevolgd door een laatste praktijkvoorbeeld, past goed bij wat het huidige kabinet voorstaat: kijken naar wat wél kan. Bijvoorbeeld toch in een dorp met 1700 inwoners wél een nieuwe supermarkt bouwen als de huidige supermarkt dreigt te verdwijnen. Lokale ondernemers werden verantwoordelijk voor de schapinvulling, en wat blijkt: het kan en is succesvol met goede omzetten.

'Ga naar waar de puck heen gaat.' Dat was een laatste advies van Annemarie voordat de borrel begon. Het is uitspraak van de ijshockeyer Wayne Gretzky die aansluit bij wat de ervaren ondernemer adviseert: volg de markt, en kijk niet te veel achteruit.

Bekijk hier een foto-impressie van de middag.

Voor meer informatie:
Agro Businessclub Westland
[email protected]
www.agrobusinessclubwestland.nl