Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Duiven houden net zoveel van de warme, beschermde ruimte als de planten"

De ALTMARKTgarten kas op het dak van een openbaar gebouw staat momenteel onder leiding van teeltmanager Wolfgang Grüne. Deze ruimte is een knooppunt geworden voor innovatie, onderwijs en gemeenschapsbetrokkenheid en biedt een kijkje in het potentieel van voedselteelt in de stad. De kas van 1100 m² bevindt zich op 25 meter hoogte.

Wolfgang Grüne

Aquaponics
Wolfgang is opgeleid als biotechnisch assistent, maar hij realiseerde al snel dat zijn roeping ergens anders lag. Nadat hij aquaponics ontdekte, een systeem dat visteelt integreert met plantenteelt, wist hij dat hij zijn carrière wilde wijden aan duurzame land- en tuinbouw. "Aquaponics was een goede oplossing voor mij," herinnert Wolfgang zich. "Ik was altijd al geïnteresseerd geweest in tuinieren en vissen, maar dit was iets nieuws en opwindends: het combineren van vissen en planten."

Nadat hij zijn diploma in landbouwwetenschappen had behaald en zich had gespecialiseerd in de teelt van planten en aquacultuur, startte Wolfgang aan zijn reis in de stadslandbouw. Zijn expertise is nu de drijvende kracht achter onder andere het project Altmarktgarten. Dat project integreert moderne technologie met traditionele landbouwprincipes om een zeer efficiënt en milieuvriendelijk systeem te creëren.

Urban farming
Altmarktgarten is niet zomaar een gewone kas: het is een model voor stadslandbouw in dichtbevolkte stedelijke omgevingen. In de kas worden verschillende gewassen geteeld waaronder aardbeien, basilicum, rozemarijn, bieslook, tijm en andere kruiden. Bezoekers van de kas kunnen deze gewassen zien groeien in een omgeving die is ontworpen om elke vierkante meter ruimte optimaal te benutten.

Wolfgang is trots op de diversiteit aan gewassen die ze kunnen telen. "We telen sla op hydrocultuur en onze kruiden en aardbeien worden geteeld in substraten, maar niet op de klassieke hydrocultuur manier," legt hij uit. Hij verwijst daarbij naar de methode om planten te telen zonder aarde met behulp van voedselrijk water. Hydrocultuur zorgt voor hogere opbrengsten op een kleiner oppervlak waardoor het ideaal is voor stedelijke omgevingen waar ruimte schaars is.

De gewassen worden duurzaam geteeld en de hele operatie is gebouwd met milieuvriendelijke principes in het achterhoofd. De kas is aangesloten op het stadsverwarmingsnet waarbij restwarmte van lokale industriële processen wordt gebruikt om de kas tijdens de koudere maanden te verwarmen. Regenwater wordt opgevangen in tanks en hergebruikt om de planten water te geven. Daardoor wordt de impact op het milieu nog kleiner. "Het is een zeer geïntegreerd systeem", vertelt Wolfgang. "We hebben het zo ontworpen dat we afval en energieverbruik zoveel mogelijk beperken."

Een leeromgeving
Eén van de belangrijkste missies van Altmarktgarten is educatie. In de kas worden regelmatig schoolgroepen en gezinnen ontvangen waarbij rondleidingen en praktische ervaringen worden aangeboden om mensen iets te leren over duurzame teelt van voedsel. Wolfgang gelooft dat het inspireren van de volgende generatie om te geven om waar hun voedsel vandaan komt één van de meest lonende onderdelen van zijn werk is.

Kinderen die de kas bezoeken worden getrakteerd op een interactieve en zintuiglijke ervaring. Ze worden uitgenodigd om de kas te verkennen, aan de verse kruiden te ruiken en zelfs hun eigen sla te planten om mee naar huis te nemen. "De kinderen vinden het geweldig," vertelt Wolfgang met een glimlach. "Ze kunnen de planten aanraken, aan de kruiden ruiken en een plantje mee naar huis nemen om zelf te kweken. Het is bijzonder om hun opwinding en nieuwsgierigheid te zien."

Dit educatieve component is van vitaal belang in een wereld waar veel jonge mensen geen contact hebben met de bronnen van hun voedsel. Door kinderen de kans te geven om het teeltbedrijf uit de eerste hand te ervaren helpt Altmarktgarten om een beter begrip van duurzaamheid en het belang van groene ruimten in stedelijke gebieden te bevorderen.

Uitdagingen voor stadslandbouw overwinnen
Het runnen van een kas op een dak midden in de stad brengt unieke uitdagingen met zich mee. Zo vereist het verplaatsen van voorraden, gereedschap en planten naar het dak een zorgvuldige logistieke planning. "Alles moet met een lift naar boven worden vervoerd," merkt Wolfgang op. "Dat kan een beetje een uitdaging zijn als je een teeltbedrijf runt."

Duiven vinden ook af en toe hun weg naar de kas wat een obstakel vormt. "Ze houden net zoveel van de warme, beschermde ruimte als de planten," vertelt Wolfgang lachend. Ondanks deze uitdagingen benadrukt hij dat de voordelen veel groter zijn dan de uitdagingen. "Het hoort bij het avontuur," vertelt hij. "Elk teeltbedrijf heeft zijn eigenaardigheden en we hebben geleerd om ons aan te passen."

Een andere hindernis is het energieverbruik, vooral tijdens de wintermaanden wanneer kunstmatige belichting nodig is als aanvulling op het beperkte natuurlijke zonlicht. Wolfgang erkent dat de energieprijzen hoog kunnen zijn, maar de aansluiting van de kas op het restwarmtenet van Oberhausen helpt de kosten te beperken. "We proberen kunstlicht zo efficiënt mogelijk te gebruiken," legt hij uit. "Het draait allemaal om balans."

Toekomstige ontwikkelingen en doelen
Naast het dagelijkse glastuinbouwbedrijf maakt Altmarktgarten deel uit van een bredere beweging in de richting van duurzaam leven in de stad. Het project wordt gefinancierd door de stad Oberhausen en staat model voor andere initiatieven op het gebied van stadslandbouw in Duitsland. Er zijn al plannen om soortgelijke kassen op daken te bouwen in Hamburg en Berlijn met de hoop om het concept in de nabije toekomst uit te breiden naar andere steden.

Wolfgang ziet kassen op daken als een oplossing in het creëren van groenere, duurzamere steden. "Het gaat niet alleen om het telen van voedsel," vertelt hij. "Het gaat over het heroverwegen van de manier waarop stedelijke ruimtes gebruikt worden. Kassen zoals deze kunnen steden helpen zelfvoorzienend te worden en hun impact op het milieu te verminderen."

Bezoekers die een bezoek brengen aan Altmarktgarten krijgen een nieuwe waardering voor stadslandbouw en inzicht in de toekomst van de voedselteelt en de rol die steden kunnen spelen bij het creëren van een duurzame wereld. Wolfgang concludeerde optimistisch: "We laten mensen zien wat er mogelijk is. Als we vers voedsel kunnen telen op een dak midden in een stad dan kunnen we dat overal."

Bezoek het YouTube-kanaal van Wolfgang voor meer informatie (let op: het is voornamelijk in het Duits).

Voor meer informatie:
Grüne Innovtion GmbH
https://www.wolf-aqua.de
[email protected]