Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oregon State University:

Nieuwe milde variëteiten pepers zonder dat je mond ontploft

De Oregon State University heeft twee milde habanero pepers op de markt gebracht: de "Notta Hotta" en "Mild Thing" die unieke fruitige en bloemige geuren en smaken van de pepers behouden, maar minder heet zijn.

"We hadden chef-koks die naar ze toe liepen en ernaar keken en zeiden: 'Ik weet dat jullie in mijn hoofd hebben gezegd dat ze niet heet zijn, maar fysiek bereid ik me voor op intense hitte als ik deze proef'," vertelt Jim Myers, een veredelaar van groenten aan Oregon State die de afgelopen 25 jaar heeft gewerkt aan de ontwikkeling van de pepers.

"De chef-koks hebben een aantal zeer interessante dingen gedaan die ik nooit zou hebben overwogen zoals het maken van een frisdrank die op smaak is gebracht met deze peper. En ik denk dat er nog andere mogelijkheden zijn voor smaakmakers in zowel hartige gerechten als in dessertachtige gerechten."

Licentie
Notta Hotta en Mild Thing zijn vrijgegeven door functionarissen van de Oregon State University die nu kunnen samenwerken met zaadleveranciers die geïnteresseerd zijn in het in licentie geven van de peper. Myers verwacht dat de variëteiten volgend jaar verkrijgbaar zullen zijn op weekmarkten en dat thuistuiniers ze kunnen kweken.

Ongelukje
Het verhaal van Notta Hotta en Mild Things begon in 2001 toen Myers een milde habanero-variëteit kreeg van Kevin Crosby, een collega-groentenveredelaar aan de Texas A&M University. Die peper werd vervolgens per ongeluk gekruist tijdens een proef met paprikarassen op Oregon State. De resulterende kruising had de gewenste kenmerken wat betreft kleur, vorm, scherpte en rijpingstijd.

Gedurende de volgende twee decennia, tussen andere projecten door, zoals het ontwikkelen van paarse tomatenvariëteiten die veel aandacht trokken, ging Myers door met het veredelen van de peper. Hij richtte zich op een lage scherpte en vroege rijpheid met behoud van een hoog gehalte aan aromatische en smaakcomponenten. Vroege rijpheid is belangrijk om de pepers met succes te laten groeien in gematigde klimaten waar habaneros het meestal moeilijk hebben.

Verfijning
Deze jaren van verfijning leidden Myers tot de selectie van Notta Hotta en Mild Thing. De twee variëteiten lijken veel op elkaar, maar hebben een aantal kleine variaties. Notta Hotta is langwerpiger en gladder en beter geschikt voor verschillende klimaten. Jim gelooft zelfs dat dit soort met succes kan worden geteeld in een groot deel van de Verenigde Staten.

Mild Thing is meer blokkig van vorm, heeft een ruigere textuur en een iets intensere smaak, vertelt Jim. Volgens hem is hij beter geschikt voor het klimaat in het noordwesten van de Stille Oceaan.

De scherpte of hitte van pepers wordt gerangschikt op de Scoville-schaal. Habaneros zijn meestal tussen 100.000 en 350.000 op de schaal. Maar Notta Hotta en Mild Thing moeten rond de 500 tot 1.000 zitten.

Tijdens het ontwikkelingsproces werkte Jim nauw samen met Lane Selman, een assistent-professor praktijk aan Oregon State. Zij is ook de oprichter van het Culinary Breeding Network, dat zich inzet om telers, chef-koks, plantenveredelaars en consumenten met elkaar in contact te brengen.

Selman, die zichzelf Jim's cheerleader noemt, bracht Myers in 2011 voor het eerst in contact met een groep van 25 chef-koks voor een milde habanero proeverij.

Benoemen van pepers
Sindsdien heeft ze Notta Hotta en Mild Thing op verschillende openbare evenementen gepresenteerd. Waaronder de Culinary Breeding Network Variety Showcase in Portland eerder deze maand. Op dat evenement werd Myers gekoppeld aan Nikki Guerrero, eigenaar van de in Portland gevestigde Hot Mama Salsa, die een gerecht met de pepers maakte. Guerrero krijgt ook de eer voor het benoemen van de pepers.

"Ze hebben een bloemige, fruitige en tropische uitstraling," vertelt ze. "Ze geven je het gevoel dat je op het strand bent, alsof je ergens warmer bent als je deze dingen proeft. Ik weet dat door het rimpeleffect van deze evenementen in ieder geval hier in deze gemeenschap veel mensen ze zullen kweken en eten."

De milde habaneros zijn de nieuwste ontdekking van Oregon State op het gebied van voedsel- en tuinbouwonderzoek. Onderzoekers van de universiteit hebben eerder al de marasquin kers, marionbes en hopvariëteiten ontwikkeld die de sector van ambachtelijk bier hebben helpen lanceren.

Bron: news.oregonstate.edu

Publicatiedatum: