Tholen - In één van de kassen van komkommerteler Vahl in de Koekoekspolder in IJsselmuiden is sinds enkele maanden een speciale goot te vinden. Het gaat om een weeggoot. Rij 46 in de kas aan de Verkavelingsweg 7 is waar we moeten zijn. Hier staat de vernieuwde weeggoot van Wireless Value die teeltman Johan van den Berg waardevolle inzichten geeft. "Ik krijg eindelijk weer goede data waarmee ik ook mijn irrigatiestrategie kan aanpassen."
Op de goot bij Vahl ligt een 2-meter mat met steenwol
Bij de komkommerteler maakten ze in het verleden ook gebruik van weeggoten. Watergift meten is voor de telers niet nieuw. Drain meten met een weeggoot en ook de optie specifiek de gift van een druppelaar te kunnen meten en dat alles draadloos, zijn dat wel.
Beide opties zitten op de vernieuwde weeggoot. Vahl is de eerste die ermee is gaan werken. De goot is er tijdens de teelt, half augustus, geïnstalleerd. "Het was 45 minuten werk", vertelt Kees van Vliet. De accountmanager Agri begeleidde namens Wireless Value de eerste installatie van de vernieuwde weeggoot, waarvan op GreenTech Amsterdam een laatste prototype te zien was.
In principe kunnen telers de goot makkelijk zelf installeren. De goot is er speciaal voor ontworpen. De goot is nu 2 meter lang, maar uitschuifbaar tot 2,80 meter en uitgerust met slechts enkele vlindermoertjes om installatie eenvoudig te houden. Tijdens het komende teeltwisselseizoen volgt installatie bij nog meer telers. Ook internationaal verkoopt Wireless Value de goten, waarbij ook een duidelijke handleiding meegeleverd wordt.
De weeggoot is draadloos en hierdoor flexibel te (ver)plaatsen, indien nodig.
Discussie over drain
Wanneer maak je drain en waarom? Dat zijn twee belangrijke vragen die Kees telers vaak voorhoudt. Met het stellen van de vraag slingert hij de discussie aan, gevoed met cijfers die de weeggoot uit de kas verzamelt.
Soms blijkt in de praktijk dat telers (veel) meer water geven dan het gewas op dat moment op kan nemen. "'Waarom zou je na 18 uur 's avonds nog drain willen maken?', is een vraag die ik telers bijvoorbeeld stel", geeft Kees aan.
Bij Vahl streven ze ernaar zoveel mogelijk komkommer uit licht te halen, zowel in de belichte als in de onbelichte teelt. De teler berekent dit in grammen per mol. In de toekomst zou de teler dit graag via parameters uit de kas direct en realtime willen monitoren. Licht is een bepalende factor voor de watergift. Om de hoeveel joules geef je een beurt, is een vraag die de komkommertelers zichzelf continu stellen voor een optimale teelt.
De zelfontworpen drainmeter aan het eind van de goot vangt het water op en als het afgestelde volume is bereikt, kantelt het bakje. Het aantal keren dat het bakje kantelt, vermenigvuldig je met het volume van het bakje en dat levert het draingetal op. Het water loopt snel naar het bakje dankzij een nauwkeurig verloop van de goot. Op die manier is duidelijk te onderscheiden welke drain bij welke gift hoort.
Ander kasklimaat
Licht is echter niet de enige factor die de mate van intering van de substraatmat bepaalt. Ten opzichte van enkele jaren terug zijn de komkommertelers anders gaan stoken. Er gaat bijvoorbeeld minder buis in. "In de kas voel je dat niet altijd, maar het heeft wel effect", weet Johan.
Vanwege het aangepaste stookregime, met bovendien zuiniger luchten en meer schermen, is het klimaat in de kas anders. Er blijft meer CO₂ in de kas, maar ook meer vocht. Hierdoor is de verdamping weleens lager. De telers zien dat terug in de gewasmetingen die ze in hun kassen doen, eveneens met sensoren van Wireless Value.
Teler Kees en Kees van Wireless Value in de kas bij de weeggoot
Op momenten waarop bijvoorbeeld de verdamping stilvalt, is het zaak op te passen om niet te veel water te blijven geven. Soms gebeurt dat nog, uit gewoonte. "Bij een teveel aan water op het verkeerde moment kan de plant gaan guteren", weet de teeltman. Die vochtafscheiding door de plant kan de in komkommer beruchte schimmel Mycosphaerella in de hand werken, met bijvoorbeeld verlies aan productie als gevolg.
Bij Vahl willen ze de drain in de komkommerteelt binnen de perken houden. Lozen mag niet meer, en dus zijn telers aangewezen op recirculeren. Te veel drain aanmaken, maakt dat lastiger.
Te weinig drain maken willen de telers ook niet. Met drain maken houden ze EC in balans. Sinds de introductie van de nieuwe weeggoot hebben de telers al aanpassingen gemaakt, dankzij nieuwe inzichten uit de helder visueel weergegeven data in het platform van Wireless Value.
Voorbeeld weergave watergift en drain gedurende twee dagen in fictief voorbeeld. Klik hier voor vergroting.
Directe actie dankzij data
Ook op de donderdagochtend volgt er in de kas bij Vahl een kleine aanpassing aan de watergift na een data-inzicht uit het platform van Wireless Value. De rusttijd tussen de beurten gaat met 5 minuten omlaag, van 35 naar 30 minuten. Die ochtend is er nog geen drain gemaakt en de telers willen dat wel graag, ondanks de ietwat donkere herfstdag. "De alarmoptie die er bij de weeggoot zit, kan hierbij ook helpen", geeft Kees aan. "Daarin kan de teler instellen dat bij een bepaald niveau van intering er een nieuwe beurt gegeven moet worden."
Bij Vahl zijn ze met ingang van dit seizoen meer met sensoren gaan werken. In het verleden deden de telers ook al ervaring met diverse plantsensoren op. Een struikelblok was in sommige gevallen dat de sensoren niet de data opleverden waar de telers direct wat mee konden. Met de weeggoot van Wireless Value, dat zich richt op metingen rond de plant, is dat duidelijk wel het geval. "Een sensor moet "need to have" zijn, niet "nice to have", aldus Kees.
De data die de komkommertelers uit de Koekoekspolder opbouwen met behulp van de sensoren zijn belangrijk voor de dagdagelijkse bedrijfsvoering, maar ook voor de toekomst. De telers gebruiken data om hun eigen gevoel te ondersteunen, maar ook om er de nieuwe generatie telers mee te helpen. Ook zij kunnen straks in het platform van Wireless Value duidelijk in rood en blauw zien wanneer er beurt is gegeven en wat daar de drain van is.
In de toekomst komt daar ook nog het meten van het EC- en PH-gehalte van het water bij, net als waterdata omgerekend naar vierkante meters. Data waar de teler direct iets mee kan.
In week 36 is in deze kas begonnen met het snijden van de komkommers in de derde traditionele teelt.
Voor meer informatie:
Kees van Vliet
Wireless Value
Waanderweg 30a
7812 HZ Emmen
Mob.: +31 6 411 537 27
Tel.: +31 591 633200
[email protected]
www.wirelessvalue.nl