Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler ontdekt plantsaunabehandeling in strijd tegen aardbeienmijt

Tholen - Aardbeientelers over de hele wereld hebben een warme zomer meegemaakt, wat heeft geleid tot een verhoogde druk door aardbeimijten als gevolg van besmette planten. Dat zag Kars Vreeswijk van Moleda toen hij in augustus een rondreis maakte langs diverse bedrijven op diverse continenten. Meerdere aardbeiplantenkwekerijen en telers bestrijden de aardbeienmijt (Phytonemus pallidus) inmiddels succesvol met hulp van de Plantsauna die het Nederlands-Noorse bedrijf op de markt brengt.

Bij een lichte besmetting slagen telers er soms nog wel in de aardbeimijt biologisch te beheersen. Hiervoor zetten telers de roofmijt Neoseiulus cucumeris in. "Deze methode is alleen effectief voor beheersing; je kunt het probleem er niet mee uitroeien, vooral niet in de diverse klimaatomstandigheden waarmee telers tegenwoordig te maken hebben, omdat de roofmijt gevoelig is voor temperatuur," is wat Kars van telers te horen kreeg.

Deze zomer was het erg warm. "Bij temperatuurschommelingen stopt de roofmijt met effectief zijn, en is aardbeimijt niet meer te bestrijden met biologie." Het resultaat is slecht groeiende planten en misvormde bloemen, wat leidt tot helemaal geen of slechte vruchten, met alle bijbehorende financiële gevolgen voor de teler.


Effect aardbeimijt op de plant, Noorwegen 2023

Ook voor productietelers
Moleda heeft de Plantsauna inmiddels zo'n vier jaar op de markt. "Daarbij lag onze focus niet op de teler, maar op de plantenkweker. De kwekerij voert een plantsaunabehandeling uit op moederplanten en stekken, waardoor ze ervoor zorgen dat de dochter-aardbeiplanten voor de teler vrij zijn van aardbeimijten en andere ziektes en schimmels."

Inmiddels heeft het Nederlands-Noorse bedrijf ook meerdere Plantsauna's aan productietelers verkocht. "Vaak grotere telers, maar in sommige gevallen kiezen ook telers met een paar hectare voor de aanschaf van een Plantsauna. Zij hebben dan al zoveel jaren last van de aardbeienmijt en andere ziektes en schimmels gehad dat ze graag zelf ook hun planten willen behandelen, zodat ze zeker weten dat ze een schone start hebben aan het begin van hun seizoen"

Trots deelt Kars een mooie anekdote. "Aan een teler die doordragers teelt op een table-topsysteem in tunnels in Canada hebben we dit jaar twee Plantsaunas verkocht. De teler, Vermeulen Farms Ltd in Nova Scotia, zegt dankzij de goede bestrijding van de aardbeienmijt met de Plantsauna nu 50% tot 100% keer zoveel productie te hebben. Hierdoor heeft hij nu wel plukkers te kort, maar voor ons is het hét bewijs dat de Plantsauna een ongelofelijke meerwaarde voor telers biedt."

Aardbeiplanten bij Vermeulen in Canada, met behandeling Plantsauna

44 graden Celsius
Waar een plantenkweker een plantsaunabehandeling uitvoert op de moederplanten en stekken voor het planten, voert een teler de behandeling uit na ontvangst van de planten, en voor het uitplanten. Voor een behandeling van de planten met de Plantsauna adviseert Kars telers een specifiek regime.

"De teler ontvangt de planten van hun gecontracteerde plantenkwekerij of uit eigen plantenteelt. De planten worden voor het planten in de Plantsauna geplaatst, waarbij de temperatuur wordt verhoogd tot 37 graden Celsius. Zodra de hele pallet met planten 37 graden Celsius bereikt, blijft de Plantsauna één uur op die temperatuur. Daarna begint de rustcyclus waarin de planten één uur rusten en afkoelen. Vervolgens voer je de derde stap van de behandeling uit: 2 uur op 44 graden Celsius, voor andere ziektes of schimmels is 4 uur 44 graden Celcius nodig. De totale behandelingsduur ligt tussen de 6 en 8 uur. De Plantsauna voert dit temperatuurregime volledig automatisch uit."


Rijen vol aardbeiplanten na behandeling met Plantsauna

Een snelle rekensom leert dat een teler met 1 Plantsauna op die manier 3 pallets per dag een saunabehandeling kan geven. "Wij raden de behandeling van 4 uur op 44 graden Celsius aan." De werking daarvan is in wetenschappelijke literatuur bevestigd. Uit Noors-Amerikaans onderzoek kwam tussen 2015 en 2019 het hierboven genoemde protocol naar voren.

Toch zien ze bij Moleda dat telers in Nederland en Canada kiezen voor de 2-uur behandeling op 44 graden, in plaats van de 4-uur behandeling. "De 2-uur behandeling is namelijk al voldoende om de aardbeimijt in alle stadia, ei, larve en volwassen, voor 100% uit te roeien."

Andere ziektes en schimmels
De Plantsaunas die Moleda verkocht heeft, staan in Canada, Mexico, Californië (VS), Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en door heel Europa. Moleda heeft vooral Plantsaunas verkocht aan plantenkwekerijen. "Plantenkwekerijen buiten Nederland kiezen vaak voor de 4-uur behandeling op 44 graden Celsius tegen aardbeimijten en andere ziektes en schimmels zoals Colletotrichum en Neopestalotiopsis, vanwege grondgebonden teelt."


Een rijtje Plantsauna's bij een klant in Californië.

De volgende schimmels, beestjes en bacteriën kunnen met de Plantsauna behandeld worden:

  • Aardbeimijt/ Cyclamenmijt (Tarsonemus Pallidus)
  • Stengelbasisrot (Phytophthora Cactorum)
  • Antracose/ zwartvruchtrot (Colletotrichum acutatum)
  • Echte meeldauw (Podosphaera aphanis)
  • Bacterievlekkenziekte (Xanthomonas fragariae)
  • Grauwe schimmel (Botrytis Cinerea)


Planten zonder behandeling Plantsauna en rechts met behandeling Plantsauna, Noorwegen 2023

Voor meer informatie:
Kars Vreeswijk
Moleda
Tel.: +31 (0)6 29297390
[email protected]
[email protected]
www.moleda.nl