Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevolgen voor Nederlandse logistiek van staking in Amerikaanse haven

De containerafhandeling in de havens aan de oostkust van de Verenigde Staten zal naar verwachting vanaf vandaag, 1 oktober volledig stilvallen. Dit is het gevolg van een staking van de International Longshoreman's Association (ILA) - een grote havenvakbond die ruim 85.000 havenwerkers vertegenwoordigt. De staking heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor Nederlandse logistieke dienstverleners, schrijft TLN.

De stakingen hebben gevolgen voor ongeveer 36 havens, van New Jersey tot aan Puerto Rico. Rederijen hebben ondertussen al aangekondigd dat zij een extra fee rekenen vanwege deze verstoringen.

De wereldwijde brancheorganisatie voor expediteurs, FIATA, heeft daar haar beklag over gedaan bij de Amerikaanse autoriteiten. Elke week vertrekken gemiddeld 21 schepen vanuit Noordwest-Europa naar de Verenigde Staten, goed voor ruim 112.000 containers.

Mochten de stakingen langer duren, dan zal dit ook effecten hebben op de containercapaciteit- en -prijzen op andere routes, omdat dan meer en meer containers in de Verenigde Staten blijven wachten op afhandeling.

Om een beeld te geven: mocht de staking een maand duren, dan liggen er inmiddels drie miljoen containers ongelost in de haven. De vorige grote staking - uit 1977 - duurde 44 dagen.

Gevolgen
De staking zal naar verwachting ook gevolgen hebben voor Nederlandse logistieke dienstverleners. Doordat minder containers vanuit de VS in Nederlandse havens aankomen, zal de vraag naar vervoersdiensten afnemen, wat kan leiden tot een tijdelijke omzetdaling.

Daarnaast zullen containers langer in de havens in de VS blijven staan door de verstoringen, wat vertragingen in de Nederlandse logistieke keten en extra kosten met zich meebrengt voor vervoerders die op deze ladingen wachten.

De langere wachttijden, hogere opslagkosten en verstoringen in de planningen, maar ook tijdelijke verminderde vraag zullen naar verwachting hun gevolgen hebben voor de kosten voor transport.

Mocht de verstoring aanhouden, kunnen rederijen genoodzaakt zijn ok alternatieve routes te kiezen. Dat kan de naar transport via andere havens vergroten. Ook kunnen verschuivingen in de intercontinentale handel, zoals uitstel of annulering van exportorders naar de VS, de vraag naar binnenlandse transportdiensten in Nederland indirect beïnvloeden.

Bron: TLN

Publicatiedatum: