Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatscan brengt CO2-uitstoot fruittelers in kaart

De CO2-uitstoot van net geplukte Vlaamse appelen en peren wordt voor het eerst in kaart gebracht. Het Klimrek-T-project doet dat middels een ​klimaatscan bij fruittelers, met het oog op concrete maatregelen op maat om die uitstoot nog verder te beperken. "Een nieuwe grote stap voor onze duurzame fruitteelt, nadat vorig jaar een studie aantoonde dat de Vlaamse Conference perenteelt klimaatneutraal is."

Klimrek-T staat voor KLImaatMaatRegelen mét Economische Kansen op het landbouwbedrijf in de tuinbouw. Het is een initiatief van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), Boerenbond, Viaverda en Proefcentrum Fruit (pcfruit). Nadat eerder soortgelijke klimaattrajecten voor melkveehouders, varkenshouders, akkerbouwers met aardappelen plaatsvonden, krijgen nu fruittelers een klimaatscan van hun bedrijf - én handig advies.

Teler krijgt inzicht in eigen CO2-uitstoot
Landbouwer Yves Wolfcarius is één van de deelnemers. Hij runt met zijn broer Stephan en hun respectievelijke partners een appelen- en perenbedrijf in het West-Vlaamse Markegem (Dentergem) en het Oost-Vlaamse Gottem (Deinze). "Onze deelname aan de studie loopt tot 2026, maar we kregen nu al erg waardevolle inzichten", licht Yves toe. "Zo blijkt dat het percentage uitstoot in grote mate toe te schrijven is aan brandstof voor de landbouwmachines enerzijds en kunstmest anderzijds, en geeft dit ons een doel waarop we kunnen werken. We leveren momenteel al veel duurzaamheidsinspanningen. Denk aan de focus op hernieuwbare energie, het inzaaien van bloemenstroken om de biodiversiteit te boosten, het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen en druppelbevloeiing. Met de inzichten via Klimrek-T kunnen wij ons landbouwbedrijf nog duurzamer maken."

Wat zo'n traject precies inhoudt voor een teler? Concreet scant een klimaatconsulent de data van een landbouwbedrijf en tekent hij een nog meer duurzame koers uit die de teler in de toekomst kan varen - rekening houdend met het gemak voor de landbouwer en de economische haalbaarheid. De consulent zorgt voor verdere ondersteuning en begeleiding bij het toepassen van die klimaatmaatregelen op het bedrijf. Ook worden de deelnemende landbouwers jaarlijks opgevolgd en leren ze van de best practices van collega's.

Vlaamse Conference peer klimaatneutraal
De studie Klimrek-T is een volgende stap voor onze duurzame fruitteelt. Zo bleek vorige zomer uit een studie - van de KU Leuven en ILVO in opdracht van Boerenbond - dat de Vlaamse perenteelt klimaatneutraal is. De opslag van koolstof in de boomgaard, exclusief de bewaring van de peren, compenseert namelijk volledig de lage koolstofvoetafdruk.

Voor meer informatie:
Liliane Driesen
VLAM
Tel.: +32 02 552 80 32
[email protected]
www.vlam.be

Publicatiedatum: