Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek loopt

Gaat ontwikkeling elektriciteitsnet snel genoeg voor groenere glastuinbouw?

In Den Haag staat donderdag een Commissiedebat Tuinbouw op de agenda. Voorafgaand aan dat debat informeert staatssecretaris Rummenie (LVVN) de Tweede Kamer, mede namens minister Hermans (KGG) en de staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst), over de beleidsontwikkelingen en de inzet van het kabinet om verduurzaming in de glastuinbouwsector te ondersteunen.

In de brief komende de voor de sector inmiddels bekende punten voorbij: convenant leiden, extra belastingheffingen en vinger aan de pols. Het nieuwe kabinet zet de koers van het vorige kabinet voort wat dat betreft.

Een nieuwtje uit de brief is dat onderzoeksbureau CE Delft gaat kijken of de ontwikkeling van de energie-infrastructuur wel hard genoeg gaat om telers van het gas af te krijgen. Momenteel is daar nog onzekerheid over. Uit de brief citeren we:

"Uit recente rapporten die meegestuurd zijn met het Belastingplan 2025, blijkt dat de ontwikkeling van de elektriciteitsinfrastructuur richting 2030 op basis van de netuitbreidingsplannen van de netbeheerders respectievelijk waarschijnlijk (Berenschot/Kalavasta) en mogelijk (Trinomics/Blue Terra) voldoende ruimte biedt voor de verduurzaming van de glastuinbouw, maar dat vertraging grote invloed heeft op de transitie. De resultaten van de CE-studie kunnen naar verwachting begin 2025 met uw Kamer
gedeeld worden."