Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Goedkoper collectief gas inkopen werkt niet

De TTF-gasprijs schiet voor komende winter, ondanks de recente ontwikkelingen op geopolitiek front, nog altijd niet door de grens van 40 euro per megawattuur heen. De grootste schrikreactie zou zelfs door de oorlogsontwikkelingen in het Midden-Oosten, maar door een barst in een pijpleiding komen. In een leiding in de Noordzee, afkomstig uit Noorwegen, zit een barst. Het ANP wijst die barst en de bijkomende onzekerheid daarover aan als reden voor de gasprijsstijging maandag


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 2 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit komt donderdag uit op 86 euro per megawattuur. Vooralsnog lijkt vooral de olieprijs echt te reageren op de extra oorlogsonrust in het Midden-Oosten. De prijs steeg woensdag opnieuw.

Het Europese plan om met collectieve inkoop van gas lagere prijzen te bedingen, werkt niet, kopt Business Insider n.a.v. berichtgeving van de Financial Times. Vanuit de Europese Commissie is een initiatief opgezet voor een platform waar Europese inkopers van aardgas gezamenlijk kunnen optreden. Het idee is dat hiermee een betere onderhandelingspositie ontstaat ten opzichte van partijen die gas aan EU-landen verkopen. In de praktijk blijkt dit inkoopplatform echter nog niet veel voordeel op te leveren, zo melden bronnen die de Britse zakenkrant Financial Times sprak.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het belangrijk dat grote producenten van elektriciteit die stroom invoeden in het elektriciteitsnet op een eerlijke manier bijdragen aan de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Daarom start de ACM met voorbereidingen voor het invoeren van een invoedingstarief. Nu worden de kosten van het elektriciteitsnet alleen door Nederlandse afnemers betaald.

GOPACS is een platform waarmee netbeheerders samen met de marktpartijen en grootverbruikers proberen congestie in het elektriciteitsnet te verminderen. Van de app die marktpartijen overzicht geeft, is een nieuwe bètaversie beschikbaar.

De ontwikkelingen in hernieuwbare energiebronnen gaan snel. Wat was het effect van de energieontwikkelingen in 2022 op de elektriciteitsprijzen? Lees hier een verhaal uit economenvakblad ESB.