Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Optimalisatie van fertigatie in belichte teelten

Met het nieuwe belichtingsseizoen voor de deur, of inmiddels al gestart, is dit volgens Yara het juiste moment om aandacht te besteden aan enkele belangrijke aspecten van bemesting. "In belichte teelten is er aanzienlijk minder luchtuitwisseling tussen binnen en buiten vergeleken met onbelichte teelten. Dit resulteert in een lagere verdampingscapaciteit van het gewas, soms tot wel 50% minder. Hierdoor blijft ook het percentage drainhergebruik vaak hoger."

Volgens Yara betekent dit dat extra aandacht nodig is om de K/Ca-verhouding stabiel te houden. "Vooral bij vruchtgewassen kan de opname van kalium (K) fors toenemen, wat in de drainanalyses kan leiden tot lage waarden. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat de plant te weinig kalium krijgt. Het is raadzaam om ook het druppelwater regelmatig te analyseren en de K/Ca-verhouding daarin nauwlettend in de gaten te houden."

Belangrijke overwegingen tijdens de teeltwissel
Tijdens de teeltwissel of in de winterperiode worden kassen of technische ruimten vaak volledig stilgelegd. "Indien u gebruik maakt van vloeibare meststoffen, is het essentieel om de temperatuur boven de 7°C te houden. Lagere temperaturen kunnen kristalvorming in de opslagtanks veroorzaken, wat later moeilijk op te lossen is."

Het wordt tevens aanbevolen om de opslagtanks periodiek, bijvoorbeeld om de paar jaar, grondig te reinigen. "Dit is vooral belangrijk bij gevoelige producten zoals vloeibaar ijzer (Fe). Houd daarnaast de opvangbakken rond de tanks vrij van obstakels en zorg dat er geen metalen objecten in liggen. Vergeet ook niet om de pH-meters op de units regelmatig te ijken."

Het gebruik van salpeterzuur bij reiniging van het watergeefsysteem
Nu veel telers bezig zijn met de teeltwissel, is het een goed moment om stil te staan bij de mogelijkheden voor het reinigen van het watergeefsysteem. "Salpeterzuur 38% kan, al dan niet in combinatie met middelen tegen organische vervuiling, worden ingezet voor de verwijdering van anorganische vervuiling. Let er altijd op dat salpeterzuur niet in aanraking komt met andere reinigingsmiddelen. Spoel het systeem goed tussen verschillende producten door."

"Gebruik meestal een dosering van 3% salpeterzuur (3 liter op 100 liter water). Controleer de pH-waarde aan het einde van het druppelsysteem; voor een optimale werking dient de pH onder de 2 te liggen."

YaraTera Calculator
De YaraTera Calculator is gratis beschikbaar. Deze online tool wordt voortdurend geüpdatet, zodat telers altijd beschikken over de meest recente informatie voor het optimaliseren van het bemestingsschema. "Ongeacht het type meststof dat u gebruikt, kunt u met deze tool een volledig advies op maat krijgen, gebaseerd op uw specifieke situatie. Van de samenstelling van vers water tot meer dan honderd voedingsrecepten." Klik hier voor de YaraTera Calculator.

Voor meer informatie:
Yara
[email protected]
www.yara.nl


Publicatiedatum: