Tholen - Rien Kamman van Source.ag deed gisteren twee beloftes aan een zaal vol telers. Eén ludieke en één serieuze. De telers waren naar Amsterdam gekomen voor de tweede editie van Source Connect. Ze kregen naast een presentaties door de CEO ook updates over wat eraan zit te komen aan nieuwe ontwikkelingen, en werden door Tim Coronel meegenomen in de wereld van de Dakar Rally. Het thema van de dag: Autosport en glastuinbouw zijn allebei topsport, en daarin zijn data en innovatie cruciaal.
Rien spreekt de zaal toe
Meer doen met minder mensen
Autocoureur Tim zat zelf ooit ook eens een halve dag achter de computer bij een teler. "Tof, dat noem ik topsport", toonde hij zich enthousiast. Wat volgde was een verhaal over de Dakar Rally, maar met telkens als verbindend element met de glastuinbouw: data. Zo werkten er vroeger 2300 man (!) aan 'twee F1-autootjes', maar zijn dat er nu door de budget cap nog 'maar' 800. Met minder mensen alsnog topprestaties leveren, dat is waar het in dat geval om draait.
Even gegevens uitwisselen met een paprikateler. Tim Coronel is ook in de glastuinbouw actief met Aqcua 3-machines, die ozonwater genereren.
Voor ondernemers in de glastuinbouw is dat precies zo. Source.ag zorgt met hun softwareproducten ervoor dat telers schaalbaar worden, oftewel dat één teler steeds meer hectares goed kan aansturen. Ernst van Bruggen, Adriaan van der Feltz en Iko Koevoets bespraken de technische ontwikkelingen die dat mogelijk maken, of die dat nog beter mogelijk gaan maken.
Joris van der Els neemt het dagprogramma door
Arbeid en energie
Source.ag introduceerde in 2024 vier nieuwe producten: Source Irrigation Control, Source Cultivate, Source Sensor API en Source Harvest API. De telers in de zaal werken allemaal met één of meerdere van die producten, en ze zijn daarin niet alleen. Inmiddels werken 300 telers in 18 landen op 1800 hectare met de AI-producten van Source.ag.
Tussen de programma-onderdelen door kon er genetwerkt worden bij een koffietje of 'een sappie'
Voor volgend jaar zet het snelgroeiende Amsterdamse bedrijf, dat inmiddels ook een kantoor in het Amerikaanse Chicago heeft, in op nog beter gebruiksgemak en ook steeds betere, nauwkeurigere modellen. Daarnaast kijkt men naar het integreren van data over arbeid en energie in Source. Waarop exact de focus moet komen te liggen in de ontwikkeling, gaan de softwareontwikkelaars nog met een groep telers in gesprek.
Teeltplannen maken tijdens de workshop over Source Cultivate
Basis en geavanceerd
Specifiek voor Source Control gaf Ernst nog aan dat er wordt ingezet op het verbeteren van de omgang met zeldzame klimaatomstandigheden, en ook wil men teelten op organische substraten gaan ondersteunen. Er is met alle Source-producten al heel veel mogelijk, mede dankzij de API-aansluiting van sensoren van inmiddels acht leveranciers, maar niet voor iedere teler is alles ook al bruikbaar, realiseert men zich in Amsterdam. Daarom zet men ook in op een beter onderscheid tussen basisfunctionaliteiten en meer geavanceerde functies.
De Customer Success Managers van Source werken nauw samen met telers
Vruchttemperatuur en uitgroeiduur
Naast heel veel softwarespecialisten telt het tot meer dan 100 man gegroeide team van Source.ag ook de nodige groene vinger-kennis. In de presentatie van Iko, Lead Plant Scientist, ging het over hoe Source.ag plantenkennis gebruikt én begrijpelijk wil houden.
Naast literatuur en de kennis van telers doet het bedrijf ook experimenten, vaak in de kas bij telers. Iko liet als voorbeeld onderzoek zien naar vruchttemperatuur in paprika en tomaat. Gedurende de dag constateerde men dat in paprika de vruchttemperatuur -2 tot +10 graden Celsius kan afwijken van de kastemperatuur. In tomaat is dat -2 tot +4 graden. Nog altijd een fors verschil, dat ook van invloed is op de datamodellen en bijvoorbeeld de voorspelling van de uitgroeiduur van vruchten.
Echt interactief werd het programma tijdens workshops. In een workshop over Source Cultivate konden telers in Dakartermen 'lekker uit de bocht vliegen' met gewaagde teeltplannen. Virtueel fouten maken in simulaties is leerzaam. De grens opzoeken kan ook.
In Source Cultivate kun je veilig teeltplannen simuleren, en de randjes opzoeken op het maximale uit een teelt te halen
Topprestaties van telers
Aan het eind van de middag reikte Joris van der Els nog drie Special Awards uit. Topprestaties moet je vieren, zo was immers een boodschap die de zaal meekreeg. Telers Carlo van Rainbow Growers, Frans van Bryte en Robert van CombiVliet leverden zulke prestaties. Paprikateler Carlo vulde het meest consistent oogstgegevens en kilo's in. Frans was het meest trouw met het invullen van zijn plantmetingen en de teler die de meeste runs met teeltplannen deed in Source Cultivate bleek Robert van CombiVliet. Zijn college Lars nam voor hem de fles champagne mee naar huis.
Joris en Rien van Source.ag in zwart met v.l.n.r. de awardwinnende telers Frans van der Arend, Lars van Baar die namens collega Robert de fles in ontvangst nam en Carlo Vonk
En met die champagne komen we nog even terug op de beloftes van CEO Rien. De eerste teler die na het behalen van een topprestatie besluit champagne uit zijn schoen te drinken, net als F1-coureur Daniel Ricciardo, die mag Rien bellen, want hij belooft dan een 'lekker' slokje mee te drinken.
Rien Kamman deed twee beloftes aan de zaal vol telers.
Grootschalige glastuinbouw is belangrijk
En die tweede belofte dan? Die was serieuzer van toon. Rien belooft daar waar hij in het publieke debat de kans krijgt zich hard te maken voor het verhaal van de glastuinbouw. Een sector die alleen al in Nederland en België met 5000 hectare vruchtgroenten 175 miljoen lokale consumenten kan voeden. "Daar kan geen kleinschalig, schattig boerderijtje tegenop." Grootschalig met hulp van steeds meer goede data telen, daar wil Source.ag met telers aan blijven werken in het belang van wat men steevast 'het democratiseren van de wereldwijde toegang tot vers voedsel' noemt.
Voor meer informatie:
Source.ag
[email protected]
www.source.ag