Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Dewit, Druiven Dewit:

"Voor geïnteresseerde starters in de Belgische druiventeelt is er eigenlijk geen begeleiding"

Tholen - De Italiaanse druiven zijn op de markt en het Peruaanse aanbod staat voor de deur, maar voor de Belgische druiven is het einde van het seizoen in zicht. "Waar er nog wel wat producten onder druk staan door import, is dit voor druiven," zo legt Philip Dewit uit, "toch allerminst het geval. Eigenlijk is het voor ons een totaal andere productgroep. Op het eerste gezicht zijn ze hetzelfde, maar qua smaak is het niet te vergelijken. We hebben dan ook niet het gevoel dat we hiermee moeten concurreren", zo vertelt de ervaren teler van het gelijknamige druivenbedrijf uit Overijse.

"We horen het ook van onze klanten", vervolgt hij. "Het importproduct is zo massaal en daarnaast genetisch gemanipuleerd of minder zoet. Daarnaast zijn deze ook steeds vaker pitloos. Onze druiven zijn krokant en met pit. We horen ook over de populariteit van pitloos en krijgen dikwijls de vraag of we deze ook telen. Alleen die druiven zijn of wel genetisch gemanipuleerd, of wel besproeid met zuur om de pitjes uit te drogen. Beide zijn echter niet toegestaan in Vlaanderen, dus hier meten wij ons ook niet aan. Het is niet voor de massale inkopen, maar we hebben een eigen product, dat naar mijn mening, en veel van onze klanten, nog beter smaakt. Daar kiest men bewust voor."

Aanhoudende zon goed voor verkoop
Over het afgelopen seizoen is Philip dan ook weer tevreden. "Het is heel vlot verlopen, zowel op het vlak van kwaliteit als verkoop. Het voorjaar was natuurlijk voor veel landbouwers slecht, maar voor ons wat het niet eens zo nadelig. Doordat het wat kouder was, hebben we meer moeten verwarmen, wat voor de energiekosten niet zo fijn was, maar wanneer de oogst dan goed is, kun je het bolwerken. Dat blijft het lastigste aspect van de druiventeelt, maar gelukkig was de oogst dit jaar dan ook goed. Doordat we meer moesten verwarmen, hebben de druiven mooi kunnen groeien om de juiste dikte te bereiken en dat viel in de smaak."

"Daarmee hebben we ook wel geluk gehad met het aanhoudende goede weer van de afgelopen tijd", gaat hij verder. "Hoe langer de zon blijft, hoe meer toeristen langs komen. Bovendien pakt iedereen toch sneller een druif als het wat warmer is. We hebben dus lang door kunnen gaan met een vraag die gelijk liep aan het aanbod. Misschien oversteeg hij het zelfs een beetje, dus kunnen we spreken van een mooi seizoen. Je ziet dat nu het weer omslaat, dat de vraag ook wat terugvalt, maar het is ook het einde van het seizoen. We kunnen de laatste weken prima uitlopen en dan zien we iedereen graag volgend jaar weer terug."

Begeleiding voor volgende generaties
Want of er een volgend jaar komt, is voor Druiven Dewit helemaal geen vraag. Waar voor velen opvolging allerminst zeker is, staat de volgende generatie, vertegenwoordigd door zoon Koen, klaar om na de jaarwisseling de scepter over te nemen. "Dus als je vraagt of ik toekomst in de Belgische druiven zie, ben ik natuurlijk positief. Alleen zouden er voor het mooie enkele lokale telers bij moeten komen. Ik geloof namelijk dat de markt meer Belgische druiven aan zou kunnen en ik vind ook dat het een grotere vertegenwoordiging verdient. Alleen dit is niet zo makkelijk, want spijtig genoeg ligt het probleem voornamelijk in de knowhow van ondernemers die willen starten."

"In vele teelten, zoals tomaten of sla, zijn er meer dan genoeg begeleiders die starters kunnen helpen met het opzetten van een teelt", legt Philip uit. "In het geval van de druiven zijn er bij de begeleidende organisaties echter geen. Dan kun je nog zo geïnteresseerd zijn om iets op te zetten, maar als je niet vanuit huis uit begeleid wordt, kun je nergens om raad vragen. Dan wordt het een zeer lastig verhaal. Zeker nu het telers sowieso niet makkelijk wordt gemaakt."

Voor meer informatie:
Philip Dewit
Druiven Dewit
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse, België
+32(0)478 54 24 55
[email protected]
www.druivendewit.be
www.facebook.com/DruivenDewitOverijse