Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verticalfarm eigenaar Denis Weinberg:

"Ons kernsysteem is CO2-negatief"

"De enige uitstoot die we genereren is afkomstig van inputfactoren zoals zaden en substraten. Umami streefde ernaar om een grote verscheidenheid aan planten en vissen te kweken, waarbij ze streefden naar diversiteit in zowel hun planten- als vissenportfolio. Door permacultuur te integreren met binnenkweek, elimineren we de behoefte aan extra CO2 voor de productie van meststoffen, aangezien dit al deel uitmaakt van ons systeem. In feite is ons kernsysteem CO2-negatief," vertelt Denis Weinberg, medeoprichter van Umami, een Zwitserse vertical farm die zich richt op 'biosphere farming'. Het teeltbedrijf met een oppervlakte van 600 m² teelt microgroenten als belangrijkste product voor B2B-markten.

Denis Weinberg van Umami

Op dit moment voldoet Umami nog niet aan de criteria van Net Zero, maar dat is wel het doel voor 2030, legt Denis uit. "In essentie minimaliseren we het CO2-gebruik in onze faciliteit, maar ook rond het grondstofaspect. Het systeem zelf produceert CO2, maar het doel is om op de lange termijn CO2-negatief of neutraal te zijn." In theorie zou het bedrijf de CO2 aan anderen kunnen verkopen.

Hout vs staal
Zoals je kunt zien ziet de omgeving er iets anders uit dan bij de gewone vertical farms. De rekken zijn namelijk van hout gemaakt en de belichting kan meer ambient overkomen dan bij andere. Maar wat is biosfeerlandbouw? Het is een alternatief voor vertical farming. Dennis omschrijft het als 'het kweken van biosferen met een hoge opbrengst en zonder chemicaliën om jaarrond puur voedsel te telen'.

"Onze biotechnologie is gebaseerd op de principes van aquaponics. We hebben verschillende waterdieren in onze tanks, zoals vissen, krabben en mosselen. Deze dieren worden gevoed met biologische producten waarop ze afval produceren. Dit afval is het perfecte voedsel voor onze nuttige bacteriën die het eten en verteren om er plantenvoeding van te maken. Het is een win-winsysteem voor de vissen en de planten."

Bereik in retail
Umami levert meer dan 24 producten en teelt momenteel drie verschillende soorten microgroentemixen die worden verkocht in retailwinkels van Coop en Migros. Daarnaast verkoopt het teeltbedrijf 20 soorten microgroenten aan grossiers in eigen land. Bovendien wilde Umami zichzelf diversifiëren door zes sauzen voor de verfijning van microgroenten op tafel te brengen. Deze sauzen zijn een zeldzaam product op de markt. Enkele daarvan zijn pesto, mayonaise en mosterd. "We hebben onlangs een nieuwe serie spreads gelanceerd die gebruikt kunnen worden voor toast," voegt Denis toe.

Enkele uitdagingen waar Denis mee te maken krijgt bij de teelt is dat "ze te maken hebben met levende organismen". Soms is het dus een hele strijd om alle parameters goed te krijgen in de kweekruimte. "Nu telen we bladgroenten en microgroenten. Maar als we tomaten of andere gewassen gaan telen kan dat nog lastiger zijn zonder chemische meststoffen. We hebben alle microbiomen daarbinnen. Maar om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen voor andere delen is de vraag om het op natuurlijke wijze te doen zonder chemische meststoffen toe te voegen. We zijn echter net een project gestart met een nabijgelegen universiteit om het potentieel van natuurlijke meststoffen te onderzoeken."

Voor degenen die dit jaar niet bij het evenement aanwezig konden zijn laat Zenith weten dat er nu exclusieve toegang tot het evenement beschikbaar is. Ook zijn er downloadbare PDF-presentaties en opnames van alle presentaties en panels van het congres te downloaden. Klik hier voor alle details, of neem contact op via [email protected].

Voor meer informatie:
Denis Weinberg, medeoprichter
Umami
[email protected]
www.eat-umami.ch/en

Publicatiedatum: