Tholen - De Groente & Fruitbrigade is enorm blij dat ze na zijn pensioen 'dé kwaliteitsman' van The Greenery heeft kunnen binnenhalen. Het beoordelen van de kwaliteit van een aangeboden partij voor het Voedselbankkanaal en alles wat daarbij komt kijken, vereist veel kennis en ervaring. Voor Kees Persoon was en is het werk nooit saai. "Kwaliteit blijft een uitdaging en het geeft me de kans om op een nieuwe manier een verschil te maken", vertelt hij.
Kees begon zijn loopbaan in 1985 bij de groenteveiling in Poeldijk. Na fusies en de oprichting van The Greenery groeide hij door naar de rol van kwaliteitscoördinator bij dit bedrijf. Hij was verantwoordelijk voor het aansturen van een controleteam van ongeveer 30 controleurs en de kwaliteitsbewaking van producten die via Bleiswijk werden geleverd. "Als aanspreekpunt tussen commercie en logistiek zorgde ik ervoor dat de kwaliteit van producten op verschillende locaties hetzelfde hoge niveau had", aldus Kees. Hij had vanuit zijn functie bij The Greenery al regelmatig contact met Groente & Fruitbrigade. Na zijn pensioen werd hij al snel benaderd of hij zich als vrijwilliger bij hen wilde aansluiten. De Groente & Fruitbrigade ontvangt partijen buitenbeentjes en overschotten van telers of handelaren en zorgt ervoor dat deze terechtkomen bij voedselbanken in Nederland. Kees kan er zijn kennis en ervaring optimaal inzetten. Zijn rol omvat niet alleen kwaliteitscontrole, maar ook het onderhouden van contacten met leveranciers en het coördineren van vrijwilligers en het geven van workshops over kwaliteit. Kees: "Het is geweldig om met een enthousiast team te werken en te weten dat we samen een verschil maken voor mensen in nood."
Kees Persoon
Verrassing
Vrijwilligerswerk bij de Groente & Fruitbrigade vraagt om een andere benadering van kwaliteit. "Je moet meer op je gevoel afgaan en rekening houden met de keten waarin wij opereren," legt Kees uit. Goede communicatie en samenwerking zijn cruciaal voor succes. Het is telkens een verrassing welke producten ze aangeboden krijgen. Overschotten die van de markt moeten, zijn vaak het makkelijkst te verwerken. De Groente & Fruitbrigade heeft een goed opgezet verdeelsysteem richting de Voedselbanken in heel Nederland. Er zijn ook partijen met gebruiksaanwijzingen vanwege kwaliteits- of verpakkingsproblemen. "Er is veel onwetendheid over wat je met producten kunt doen," vertelt Kees. "Het is een uitdaging, maar ook heel interessant. Met het team vrijwilligers kunnen we producten uitsorteren, zodat zoveel mogelijk voedsel een goede bestemming krijgt."
Bewustwording keten
Kees benadrukt het belang van bewustzijn binnen de keten over wat er met producten kan gebeuren. Via workshops probeert Kees de keten bewuster te maken van de waarde van deze producten. Vaak zijn er misverstanden over de kwaliteit van producten die nog prima consumeerbaar zijn, maar niet aan de esthetische normen van supermarkten voldoen. Bijvoorbeeld, mango's met een zwarte stip, worden snel afgekeurd, terwijl ze nog heerlijk kunnen smaken. "Mensen zijn het kwaliteitsniveau van de supermarkten gewend, dus het is belangrijk dat ze leren de waarde in te zien van producten die er afwijkend uitzien, zodat ze niet alsnog worden weggegooid."
Afwisseling en voldoening
Kees besteedt ongeveer 30 uur per week aan zijn vrijwilligerswerk. "Het is heel afwisselend. De ene keer ben ik bezig met kwaliteitsproblemen, de andere keer met vrijwilligers of overleg over de distributie," vertelt hij. "We werken in Poeldijk met een groep van zo'n 40 mensen. Waar de ene vrijwilliger vier uur bezig is en de andere wat meer. Het is een enthousiaste club. De ene sorteert producten, de ander bedient de heftruck," vertelt Kees. "Het geeft veel voldoening om samen voedseloverschotten een goede bestemming te geven." Oude bekenden uit de sector, die hij via de Groente & Fruitbrigade tegenkomt, voegen een extra leuke dimensie toe aan zijn vrijwilligerswerk.
September is een extra drukke, maar leuke maand. Veel telers stellen dan hun boomgaarden open voor de laatste pluk, dat is de derde appelpluk, ten bate van de voedselbank. Iedereen die wil, kan dan een dagje met de Groente & Fruitbrigade komen meehelpen. Kees kijkt ernaar uit: "Een geweldige tijd om met veel vrijwilligers samen te werken en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk voedsel goed terechtkomt."
Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Groente & Fruitbrigade en vacatures, kijk op www.groentefruitbrigade.nl/vrijwilligerswerk.