Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Oorlog niet enige onzekere factor gasmarkt

Ondanks extra onrust op de energiemarkten over de situatie in het Midden-Oosten blijft een harde stijging van de TTF-gasprijs uit. De contractprijs voor komende winter ligt woensdagochtend nog altijd onder de 40 euro per megawattuur. De olieprijs reageert wel op de oorlogsperikelen en stijgt direct. Op de EPEX-elektriciteitsmarkt zien we een prijs van 96 euro staan nu de wind weer is gaan liggen en het overwegend grijs en bewolkt is.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 1 oktober 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Het is zeker niet alleen geopolitiek waarop de gasprijs reageert. Noorse gasexporten komen langzamer op gang dan verwacht, meldt energieleverancier Engie in een e-mailupdate. Samen met relatief koud weer jaagt dat de gasvraag dit jaar drie weken eerder aan dan een jaar geleden.

Collegaleverancier Vattenfall wijst ook op onrust op de gasmarkt. In aanvulling op de bovengenoemde factoren stipt men ook aan dat het orkaanseizoen in de Verenigde Staten voor enige onrust op de gasmarkt zorgt, omdat hierdoor de aanvoer van LNG in gevaar zou kunnen komen.

Met betrekking tot de gasopslagen heeft de Nederlandse regering gisteren (dinsdag 1 oktober) bekend gemaakt dat de minimale vullingsgraad voor 2025 naar beneden wordt bijgesteld naar 80%. Momenteel wordt in Nederland een vullingsgraaddoelstelling van 90% gehanteerd. De Europese Unie verplicht Nederland een vullingsgraad van tenminste 74%. De reden voor de regering om de vullingsgraden naar beneden bij te stellen is dat de vraag naar gas in Nederland en de ons omringende landen is afgenomen; dit heeft de regering doen besluiten om een kleinere gasbuffer aan te houden.