Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oud kasdek vervangen door nieuw dek met zonnepanelen

In Venlo bevindt zich een project van Protium waar zonne-energie en innovatieve teelt samenwerken. Het project startte in 2023 met de installatie van een 5,5 MWp zonnestroomsysteem op een bestaande kasconstructie. Protium verving het oude kasdek voor een nieuw dek bestaande uit maar liefst 11.724 zonnepanelen. Hoewel de toepassing van zonnepanelen op kassen binnen de Nederlandse glastuinbouw reeds bekend is, onderscheidt dit project zich volgens het zonnepanelenbedrijf door de teelt die onder de zonnepanelen plaatsvindt.



De eigenaar van de kas heeft kortgeleden zijn bloementeelt beëindigd en zijn kasdek beschikbaar gesteld aan Protium. Vervolgens ontwikkelde en financierde Protium het PV-systeem, dat ze nu ook exploiteren en beheren. "Tijdens de ontwikkeling van het project kwamen we in contact met de innovatieve telers. Hun plannen spraken ons onmiddellijk aan," zegt Matteo Santini, mede-eigenaar van Protium.

Santini vertelt verder: "De telers waren op zoek naar kaslocaties met zonnepanelen en kwamen toen al snel bij ons uit. Hun benadering heeft geleid tot een unieke samenwerking, waarbij de ruimte en een groot deel van opgewekte groene energie wordt ingezet voor de teelt van diverse soorten kruiden en bladgroenten, geheel vrij van pesticiden, fossiele brandstofen en CO₂-uitstoot. Ze verbruiken zelfs CO₂ in plaats van het te produceren."

Deze locatie biedt de telers de mogelijkheid om het hele jaar door hoogwaardige producten te leveren. De volledig afgesloten kas zorgt, in combinatie met slimme technologieën, het hele jaar door voor een stabiel en optimaal klimaat. Verder worden ongewenste plagen beter buitengehouden; mochten er toch plagen binnendringen, dan worden natuurlijke vijanden ingezet om deze te bestrijden.



Er wordt vooral ingezet op gewassen waarmee de telers import – en dus veel onnodige 'food miles' – kunnen vervangen. Een goed voorbeeld hiervan is basilicum, wat nu vaak uit Zuid-Europa of Afrika geïmporteerd wordt. Dit blijkt een schot in de roos. Het teeltproject startte begin 2024 met 5.000 m² en is inmiddels zo succesvol dat de vraag de huidige productiecapaciteit overstijgt. Gezien de toenemende vraag zijn de telers nu actief bezig met de plannen om de teeltoppervlakte op deze locatie te vergroten naar 10.000 m².

Bijdrage aan de energietransitie
De gemeente Venlo streeft ernaar om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit project levert op twee manieren een bijdrage aan dit doel:

  1. CO2-reductie: Voorheen stootte deze locatie jaarlijks ca. 3.396.000 kg CO₂ uit door bloementeelt. Deze uitstoot wordt bespaard door de overstap naar nieuwe teeltmethode die geen CO₂-uitstoot.
  2. Groene energieproductie: Het zonne-energieproject wekt jaarlijks ongeveer 4.600.000 kWh aan groene energie op, wat neerkomt op een CO₂-besparing van ca. 2.185.000 kg vergeleken met het gebruik van fossiele brandstoffen.


Voor meer informatie:
Protium
Tel: +31 (0)50 5535052
[email protected]
www.protium.nl

Publicatiedatum: