Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Den Berk Délice breidt uit met eigen teelt in Marokko

Tholen - Na jaren van succesvolle groei in België zet Den Berk Délice nu een belangrijke stap in hun internationale expansie door het opstarten van een eigen snoeptomatenteelt in Marokko. Deze strategische beslissing, die voortkomt uit de noodzaak om jaarrond te kunnen blijven leveren, markeert een nieuw hoofdstuk voor het bedrijf. Door zelf de volledige controle over de buitenlandse teelt in handen te nemen, garandeert Den Berk Délice zijn klanten constante kwaliteit en smaak, het hele jaar door.


Uitbreiding Marokko

Volledige controle over de keten
Loes van der Velden, Sales & Marketing Manager bij Den Berk Délice, legt uit dat de stap naar een eigen serre in Marokko volgt na jaren van samenwerking met lokale contracttelers. "We werkten al langere tijd samen met Marokkaanse telers om onze rode snoeptomaten, Pure Délice, en onze snoeptomatenmix, Party Délice, te telen. Hoewel dat succesvol was, wilden we meer grip krijgen op het teeltproces om nog beter te kunnen sturen op kwaliteit en oogsttiming."

Door nu zelf in een eigen serre te telen, kan Den Berk Délice vanaf het moment van planten beter voorspellen wanneer de productie op gang komt en welke volumes klanten kunnen verwachten. "Dit biedt een belangrijke meerwaarde voor retailers die streven naar een betrouwbare en stabiele aanvoer van producten."

Slimme teeltkeuzes
De nieuwe serre in Marokko, gelegen in de regio Agadir, is gebouwd volgens het midtech-concept, met moderne faciliteiten zoals een gesloten watersysteem en ventilatiemogelijkheden. "Het open kunnen zetten van de ramen om te verluchten is niet standaard in Marokko, maar wij geloven dat dit essentieel is om de smaak en kwaliteit van onze tomaten verder te optimaliseren," licht Loes toe.

Met deze teeltmethoden streeft Den Berk Délice niet alleen naar hogere productkwaliteit, maar ook naar duurzamere productie. De winterteelt in Marokko vraagt bijvoorbeeld aanzienlijk minder warmte, waardoor het gasverbruik wordt gereduceerd. "Onze ambitie is om tegen 2030 ons gasverbruik met 30 procent te verlagen. De nieuwe teeltlocatie in Marokko speelt hierin een belangrijke rol," voegt Loes toe. Het gesloten watersysteem in de nieuwe serre ondersteunt eveneens de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.


Pure Delice België 500g-verpakking los

Lokale aanwezigheid, internationale kennisuitwisseling
Hoewel Den Berk Délice kiest voor een serretype dat veelvuldig voorkomt in Marokko, blijven ze trouw aan hun hoge standaarden. Zo wordt er bewust geïnvesteerd in de werkomgeving voor het lokale personeel, met moderne faciliteiten zoals een hightech kantine en comfortabele omkleedruimtes. "We willen dat de werkomstandigheden in Marokko gelijkwaardig zijn aan die in België," benadrukt Loes.

Een belangrijk onderdeel van het succes van de buitenlandse teelt is de nauwe samenwerking tussen de Belgische en Marokkaanse teams. Kennisuitwisseling staat hierbij centraal. "Onze teeltmensen reizen naar Marokko om hun expertise te delen, terwijl het Marokkaanse team ook naar België komt om kennis op te doen. Op die manier kunnen we beide teams laten profiteren van elkaars ervaringen."


Teelt België

Uitbreiding van het assortiment
Eén van de belangrijkste voordelen voor retailers is de flexibiliteit in leveringen. De tomaten uit Marokko worden nog steeds verpakt in Hoogstraten, in België, waardoor Den Berk Délice snel kan inspelen op bestellingen. "Als een klant een bijbestelling doet, kunnen we in België direct schakelen. Als het product al in Marokko zou worden verpakt, zou dat veel ingewikkelder zijn."

Den Berk Délice hecht daarnaast veel waarde aan transparantie richting de consument. De oorsprong van de producten wordt duidelijk gecommuniceerd via de verpakkingen. Zo werd afgelopen winter vermeld dat de Pure Délice en Party Délice tomaten uit Marokko afkomstig waren. "We weten dat een deel van de consumenten veel belang hecht aan lokale productie en de ecologische voetafdruk van producten. Daarom zijn we open over waar onze tomaten vandaan komen."

Naast de teelt van snoeptomaten heeft Den Berk Délice de afgelopen jaren ook stappen gezet buiten het tomatenassortiment. Zo telen ze sinds kort zaadloze snackpaprika's en zijn er, in samenwerking met Coöperatie Hoogstraten, snackkomkommers aan het assortiment toegevoegd. Het bedrijf is van plan om komende winter ook in Marokko testen uit te voeren met de winterteelt van snackgroenten.


Zaadloze snackpaprika's

Meer dan 100 hectare
De investering in Marokko betekent niet dat Den Berk Délice stopt met groeien in eigen land. "Voorlopig hebben we geen concrete plannen voor uitbreiding in België, maar verdere groei blijft altijd een ambitie," zegt Loes. Met de nieuwe serre in Marokko, die in november 2024 in productie zal gaan, komt het totale areaal van Den Berk Délice boven de 100 hectare uit. "Dit wordt onze tiende serre, maar de eerste buiten België."

De combinatie van eigen teelt en contractteelt biedt Den Berk Délice de flexibiliteit om jaarrond te blijven leveren. "Miss Perfect Délice telen we jaarrond onder belichting, omdat dit nodig is om consistent dezelfde kwaliteit en smaak te garanderen," besluit Loes. "Wij willen voor retailers een betrouwbare partner zijn die jaarrond producten van hoge kwaliteit kan leveren, met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie."


Uitbreiding Marokko


Den Berk Délice - Miss Perfect Délice 300g

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Den Berk Délice
Tel: +32 32 89 50 38
[email protected]