Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hygiëneconcept voor voertuigbanden: ToBRFV-decontaminatie in seconden

"Of het nu gaat om externe vrachtwagens of interne vorkheftrucks en trolleys - voertuigbanden kunnen ziekteverwekkers zoals ToBRFV bij zich dragen en zo bijdragen aan de verspreiding van ziekteverwekkers. Holistische hygiëneconcepten zijn noodzakelijk om de introductie en verspreiding van deze ziekteverwekkers te voorkomen", zegt Jens Ehlers van Menno Chemie. Tot nu toe was decontaminatie van banden een zwak punt in veel hygiëneconcepten. Dit zwakke punt is nu echter verholpen. Een onderzoek van de Humboldt-Universität zu Berlin (afdeling Phytomedicine) bewees dat 90-99% ToBRFV verwijdering werd bereikt met een contacttijd van slechts een paar seconden bij gebruik van het innovatieve ProfilGate systeem in combinatie met MENNO Florades op besmette banden.

Het ProfilGate systeem is een mechanische schone rijzone die ontwikkeld is om vuil tegen te houden, terwijl MENNO Florades een als gewasbeschermingsmiddel goedgekeurd desinfectiemiddel is.

In dit onderzoek werd onder andere onderzocht of verschillende bandenmaterialen en verschillende virusconcentraties invloed hebben op het succes van de ontsmetting. Hiertoe werden banden van polyurethaan, polyamide en rubber besmet met verschillende virusconcentraties. Na het drogen werden afzonderlijke segmenten van de banden bemonsterd met swabtesten voor een positieve controle. De testwagens werden vervolgens 5 meter over de met MENNO Florades gevulde ProfilGate gereden en daarna werden andere bandensegmenten opnieuw bemonsterd om het effect van de maatregel te evalueren.

"Bij het gebruik van dit systeem voor industriële reiniging wordt het bandprofiel gereinigd door de voorgespannen borstelstroken tijdens het rijden", legt Jens uit. "Het vastzittende vuil en de ziekteverwekkers verzamelen zich in de geïntegreerde vuilopvangbakken onder de roosters, die worden gevuld met een 4% oplossing van Menno Florades voor een betrouwbare desinfectie. De grote verbetering ten opzichte van conventionele desinfectiematten is dan ook dat de banden tegelijkertijd actief mechanisch gereinigd en gedesinfecteerd worden."

Deze gecombineerde reinigings- en desinfectiezone resulteerde in een ToBRFV-afbraak van 90-99%, ongeacht of er een hoge, gemiddelde of lage virusconcentratie op de banden aanwezig was. Voor de andere geteste bandenmaterialen, polyamide en rubber, varieerde de afbraak door ProfilGate van 97-99%.

Afbraak van besmettelijke ToBRFV uit polyurethaan banden door rollen over de ProfilGate reinigingszone

Borstels, rooster en oplossing
Verder werden de borstels, het metalen rooster en de desinfecterende oplossing in de tray geanalyseerd op ToBRFV. "Deze testen toonden aan dat ToBRFV veilig geïnactiveerd werd in de gehele reinigingszone door MENNO Florades en dat er daarom geen risico is dat ziekteverwekkers zich ophopen in het systeem", concludeert Jens.

"Dit onderzoek bewijst dat autobanden besmet kunnen raken door besmette tomaten of plantenresten die op de grond liggen. Banden en schoenen dragen bij aan de verspreiding van ToBRFV, daarom zijn reinigings- en desinfectiemaatregelen noodzakelijk", vat Jens samen. "ProfilGate combineert mechanische reiniging met desinfectie wanneer er overheen wordt gelopen. De combinatie van ProfilGate + MENNO Florades is een zeer effectieve maatregel voor de ontsmetting van ToBRFV etc. op banden."

Klik hier voor het volledige onderzoek

Bandte, M.; Ehlers, J.; Nourinejhad Zarghani, S.; Büttner, C. A Combined Cleaning and Disinfection Measure to Decontaminate Tire Treads from Tomato Brown Rugose Fruit Virus. Hygiëne 2024, 4, 269-281.

Voor meer informatie:
Jens Ehlers
M.Sc./Scientific Sales Advisor
Menno Chemie GmbH & Co KG.
Langer Kamp 104
D-22850 Norderstedt
T: +49 40-529 06 67
[email protected]
www.menno.de

Publicatiedatum: