Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Open Velddagen Sakata

14 nieuwe variëteiten, waaronder roze ui, paarse sprouting broccoli en gele spaghettipompoen

Tholen - Tijdens de editie 2024 van de Nederlandse Velddagen toonde Sakata 14 nieuwe variëteiten en meer dan 100 variëteiten die zijn aangepast aan de omstandigheden in het noorden van Europa. Naast het demoveld was er een hydrocultuurdemonstratie en een uienexpositie. Opvallend is de introductie van paarse sprouting broccoli en een roze ui, die beide vrij te telen zijn. Linda Ruiter, Product Developer Benelux, gaf een rondleiding op het veld langs een aantal innovaties en bestsellers.

Linda Ruiter, Product Developer Benelux showt paarse sprouting broccoli

Eerste stop is bij broccoli. Linda showt hier Leonidas, een broccolivariëteit met een prima uiterlijk en innerlijk. "Leonidas heeft een mooi donkergroen scherm, hoog ronde vorm en een dichte stronk. Als broccoli snel groeit kan er een holte in de stronk komen, dat komt voor als het opeens warm en groeizaam weer is. Ook al ziet het scherm er prima uit, is een holle stronk voor retail vaak een reden om een partij af te keuren."

Leonidas

Sakata is eigenaar van Bimi®, dat een beschermd merkt is. Voor telers die in de vrije markt willen opereren is er Tyrian, een paarse sprouting-broccoli, die van juli tot september te telen is. "Het is superlekker en ziet er prachtig uit. De stengels zijn zeer uniform. Niet alleen de rozetten zijn paars, maar ook de stengel zelf."

Spitskool kent een groeiende populariteit. Zowel vanwege de zoetere milde smaak als wegens het malsere blad. De platte kool Sweety heeft ook deze eigenschappen, vertelt Linda, de kool is zelfs nog zoeter dan spitskool en het blad is mals. In Duitsland is platte kool een populaire groente. Ook in Frankrijk is het vrij bekend, maar in Nederland nog niet.

Het nieuwe bietenras Aurora is een robuust nieuw ras met een hoge brixwaarde, resistent tegen Rhizomania en Rhizoctonia. Het is vooral geschikt voor industriële verwerking en kan goed worden opgeslagen.

Flespompoen is nu goed te telen in Noord-Europa en zelfs in Scandinavië en het VK. "Mieluna heeft een hoog suikergehalte en een vroege afrijptijd met uniforme vruchten van 1 tot 1,3 kg en hoge opbrengst. Door de lange houdbaarheid is het een alternatief voor import uit Spanje en Brazilië."

Nieuw is Aldente, een spaghettipompoen. "De plant maakt ontzettend veel uniforme vruchten en de smaak is erg goed. Het gewicht van de vruchten is tussen de 1 en 1,3 kg en dat past perfect in het supermarktschap maar ook in verspakketten of maaltijdboxen."

Lucinda is een zeer zoete pompoensoort, maar door de donkere schil is de pompoen in het schap niet heel populair. Ze wordt vooral verwerkt als babyvoeding.

Paksoi is goed te telen op water. Sakata laat hier drie soorten paksoi zien op hydroteelt. Voor de Nederlandse markt is paksoi met witte stengel gewild. De variant met langere stengels Joi Choi en twee varianten met kortere witte stengels You Qing Choi. Voor consumenten in het VK is de groene stengelvariant ontwikkeld: Yang Qing Choi. De rassen maken een goed wortelgestel in het water (rechts te zien op de foto) en zijn knolvoetresistent.

Sakata is hard aan het ontwikkelen in uien en biedt verschillende rassen aan, zo laat Linda zien.

In samenwerking met het Engelse partnerbedrijf AlliumSeeds is Rosanna ontwikkeld, een roze ui die vrij te telen is. De roze uit heeft een mooie, glanzende schil.

Voor meer informatie:
Linda Ruiter
[email protected]
Sakata Seeds
www.sakata.com