Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belgische inflatie bedraagt 3,06%

Nederlandse inflatie in september 3,5 procent

Bij de snelle raming was de inflatie in september 3,5 procent, meldt het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In augustus was de inflatie 3,6 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De reguliere cijfers van de CPI van september worden op 8 oktober gepubliceerd.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 8 oktober wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Consumenten en producenten minder negatief
Consumenten en producenten waren in september minder negatief dan in augustus. Consumenten- en producentenvertrouwen lagen wel onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Consumptie huishoudens en export groeien, investeringen krimpen
In juli 2024 hebben huishoudens 1,1 procent meer besteed aan consumptie dan in juli 2023 (voor koopdagen en prijsveranderingen gecorrigeerd). Ze kochten zowel meer goederen als diensten.

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in juli 2,2 procent groter dan in juli 2023. Vooral de uitvoer van voeding- en genotsmiddelen, chemische producten, en elektrotechnische machines en optische apparaten was hoger. Ook hebben bedrijven meer basismetaal en metaalproducten uitgevoerd.

In juli 2024 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 1,2 procent kleiner dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er minder is geïnvesteerd in gebouwen en vliegtuigen.

Minder faillissementen in augustus
In augustus zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter ruim 2 jaar stijgend.

Meer gewerkte uren, meer werklozen en minder vacatures
Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2024 in totaal ruim 3,7 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,4 procent meer dan een kwartaal eerder.

Het aantal werklozen is in de afgelopen drie maanden licht toegenomen, met gemiddeld 2 duizend per maand tot 374 duizend in augustus. Daarmee kwam het werkloosheidspercentage iets hoger uit op 3,7.

Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er 401 duizend vacatures open, bijna 10 duizend minder dan een kwartaal eerder. Het aantal vacatures daalt nu twee jaar vrijwel onafgebroken, alleen in het eerste kwartaal van 2024 was nog een lichte toename.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2023.

Belgische inflatie bedraagt 3,06%
De Belgische inflatie gaat in september van 2,86% naar 3,06%. De consumptieprijsindex daalt deze maand met 0,66 punt of met 0,50%, zo meldt Statbel. De inflatie op basis van de gezondheidsindex stijgt van 3,20% naar 3,83%.

De belangrijkste prijsstijgingen in september hadden betrekking op onder meer elektriciteit en aardgas. Onder anderen vliegtuigtickets en motorbrandstoffen hadden daarentegen een verlagend effect op de index.

Bron: CBS / Statbel

Publicatiedatum: