Met een Israƫlisch grondoffensief is er weer extra olie op het vuur gegooid in het Midden-Oosten. De oorlogsonrust heeft ook effect op de energiemarkten. Dinsdagochtend is er van een harde stijging van de TTF-gasprijs geen sprake. Wel stijgt de contractprijs rustig door. Het gaat om de stijging die vorige week is ingezet. De gasprijs schuurt tegen de 40-euro per megawattuur aan.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 30 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.
De stormachtige wind drukte vannacht de EPEX-uurprijzen voor elektriciteit weer richting 0. De gemiddelde dagprijs komt dinsdag uit op 67 euro per megawattuur.
Brainchild Commodity Intelligence, dat telers alweer ruim tien jaar ondersteunt in energiehandel, staat in een weekupdate onder meer stil bij Intraday-ontwikkelingen. Tot en met woensdag is er veel bewolking, maar ook veel wind. "Dat kan nog steeds op willekeurige momenten lage onbalansprijzen opleveren. Zon is er de eerste dagen van de week niet veel. Dat levert van tijd tot tijd hoge onbalansprijzen op. In de tweede helft van de week geeft een hogedrukgebiedje een veel rustiger weerbeeld met minder wind en mogelijk zon. Mist is vooral vrijdag de onzekere factor en dat kan dus grote afwijkingen op onbalans opleveren indien dit misrekend wordt. De beschikbaarheid gas en kolen stijgt boven 11 GW aan het einde van de week en dat drukt de grootste afwijkingen op onbalans en intraday."
Maandagavond trad er veel onbalans op, zo leert TenneT-data. Tot drie keer tot steeg de prijs voor een kwartier tot 1850 euro per megawattuur vanwege een tekort. Twee kwartieren waren ook dubbelzijdig, met zowel een tekort als overschot.
Afgelopen week is het vullen van de voorraden in Nederland gestopt en overgegaan op het gebruiken van de voorraad, stipt energiehandelsplatform Powerhouse aan in hun weekupdate. De voorraden zijn goed gevuld, maar het aanbod is niet overmatig. Bij een flinke winter kan het alsnog spannend worden, zeker omdat de gasmarkt blijft reageren op nieuwsberichten, bijvoorbeeld over geopolitiek.
Dat de gasvoorraden goed gevuld zijn, kan ook omdat 2024 tot nu toe het warmste jaar ooit was. Daarop wijst Weeronline. Nog nooit eerder was de gemiddelde temperatuur over de eerste negen maanden van een jaar zo hoog als dit jaar. De gemiddelde temperatuur bedraagt tot nu toe 12,9 graden en daarmee is het oude record van 12,7 graden uit het jaar 2007, 2014 en 2022 verbroken. Alleen de zomermaanden juni en juli verliepen dit jaar tot nu toe iets kouder dan gebruikelijk.
Als de Nederlandse overheid stopt met de gaswinning in kleine gasvelden, dan kan het een miljardenclaim van het Canadese multinational Vermilion Energy tegemoet zien, zo meldt VPRO onderzoeksprogramma Argos. Het gasboorbedrijf houdt de optie open om een schadeclaim in te dienen bij het ministerie voor Klimaat en Groene groei, voorheen EZK, indien boringen in kleine velden toch geen doorgang kunnen vinden. Het bedrijf heeft rechten om kleine gasvelden aan te boren, maar het verzet daartegen groeit.
Energie-Nederland vreest verdere vertraging van de Nederlandse warmtetransitie. "Het momentum van de warmtetransitie dreigt verloren te gaan door discussies over het eigendom van warmtebedrijven", zegt Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, naar aanleiding van twee studies die concluderen dat het verplichte publieke meerderheidsbelang in de Wet collectieve warmte (Wcw) leidt tot vertraging en mogelijk tot hogere kosten voor huishoudens. Ook is er een risico op juridische complicaties, omdat dit aspect van de wet niet in overeenstemming is met het Europees recht.