Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NWO financiert onderzoek naar interactie tussen microben en zaden

Microben, zoals bacteriën en schimmels, spelen een belangrijke rol in de natuur. Zo helpen ze planten bij het opnemen van voedingsstoffen en beschermen ze tegen ziektes. Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) gaan onderzoek doen naar het zaadmicrobioom om te ontdekken hoe deze bijdraagt aan het verbeteren van zaadkwaliteit en plantengroei. Het project ontvangt financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het onderzoek richt zich op drie centrale vragen:

  1. Hoe beïnvloeden genetische eigenschappen en zaadkenmerken de rekrutering van microben?
  2. Welke microben dragen bij aan betere zaad- en plantprestaties, vooral tijdens droogtestress?
  3. Wat zijn de mechanismen die ten grondslag liggen aan plant-microbe-interacties?

Het onderzoek heeft als doel om de rol van micro-organismen in plantengroei beter te begrijpen, met name hoe deze 'onzichtbare helpers' via het zaad de volgende generatie planten binnendringen en bijdragen aan de weerbaarheid van zaden en planten. De kennis kan helpen bij de verduurzaming van de landbouw. Zo kunnen boeren en kwekers micro-organismen gebruiken om robuuste en gezonde planten te kweken, waardoor die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Onderzoeksleider Leónie Bentsink is blij met de financiering vanuit het Open Technologieprogramma van NWO: "Met deze financiering kunnen we deze onderzoekslijn verder uit bouwen."

Naast dit onderzoek ontvangen nog vijf andere Nederlandse toepassingsgerichte onderzoeksprojecten geld uit het fonds. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 4 miljoen euro.

Bron: WUR

Publicatiedatum: