Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR ontwikkelt richtlijnen voor vertical farms

Een vertical farm heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele kas, zoals volledige controle over de teeltomstandigheden. Deze mate van controle en andere manier van telen betekenen dat er andere keuzes gemaakt moeten worden voor een goede en duurzame businesscase.

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft een checklist ontwikkeld voor telers die willen starten met verticale landbouw. Onderzoeker Caterina Carpineti: "De richtlijnen bevatten zowel de vakkennis van de BU als inzichten van commerciële vertical farms."

In een vertical farm zijn de teeltomstandigheden compleet anders dan in een kas: er is geen zonlicht, het licht wordt uitsluitend toegediend door LED-lampen (die bovendien minder stralingswarmte afgeven), de lucht is geconditioneerd en het buitenklimaat heeft nauwelijks invloed op het klimaat in de vertical farm. Carpineti: "De teler heeft daardoor meer controle over de klimaatomstandigheden. Dat zorgt voor meer vrijheid. Maar het betekent ook dat er andere beslissingen moeten worden genomen, en op een andere manier."

Gezien de schaarste aan ervaren telers en goede praktijkvoorbeelden op het gebied van vertical farming, heeft WUR – op verzoek van de Club van 100 – een checklist ontwikkeld voor telers die overwegen een vertical farm te starten, of hun huidige vertical farm willen verbeteren.

De checklist bestaat uit onderwerpen als CO₂, licht, irrigatie, gewaskeuze en nuttige insecten. WUR interviewde R&D-medewerkers van vijf vertical farms uit verschillende landen om hun ervaringen met telen in een volledig gecontroleerde omgeving te delen. "We vroegen niet alleen welke keuzes ze maakten, maar ook waarom. We vroegen ook waar ze op dit moment naar op zoek zijn. Dit blijkt met name de implementatie van slimme systemen te zijn: met de juiste sensoren en digital twins kunnen ze de overstap maken naar autonoom telen."

Uit de interviews kwam ook een belangrijke succesfactor voor een vertical farm naar voren. "De bedrijven die succesvol zijn, hebben een sterke band met hun klanten. Dit zorgt ervoor dat een teler precies weet welk product nodig is: wanneer, in welke hoeveelheid en met welke kwaliteitskenmerken. De teler kan de vertical farm dan daarop afstemmen."

Dit rapport maakt deel uit van het project 'Measure, Control, Grow' gefinancierd door de Club van 100.

Bron: WUR

Publicatiedatum: