Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene digitalisering als hulpmiddel voor telers

''Digitalisering betekent niet alleen kijken naar de technische systemen in de kas, maar juist naar de plant'', vertelt Klaas van Egmond, manager Digital bij Delphy. Hij was nauw betrokken bij het project 'Versnellen Groene Digitalisering' dat eind vorig jaar werd afgerond en onder het Innovatiepact van Greenport West-Holland viel. Tijdens dit project werkten verschillende partijen aan het versnellen van de toepassing van digitalisering in het tuinbouwcluster.

Wat is groene digitalisering?
"Bij digitalisering gaat het vaak vooral om de technische systemen en infrastructuur (grijze digitalisering). Maar bij tuinbouwbedrijven staat de teelt centraal en is het van belang om je te richten tot de planten die binnen zo een bedrijf groeien. Zo is het interessant voor een teler hoe zijn planten groeien en hoe hij een optimale teelt realiseert. Dat is Groene digitalisering. Die data kunnen gebruikt worden bij een teeltplan. De teler hoeft dan dus niet meer alleen te rekenen op zijn onderbuikgevoel of eerdere ervaringen, maar kan juist met behulp van groene digitalisering feitelijke data inzetten."

Waarom is groene digitalisering belangrijk voor het Nederlandse tuinbouwcluster?
''De Nederlandse tuinbouw staat momenteel voor een aantal uitdagingen. Zo worden thema's als duurzaamheid steeds belangrijker. Telers moeten daarom hun keuzes onderbouwen en zorgen voor transparantie over deze keuzes. Door groene digitalisering kunnen ze hun gemaakte keuzes goed onderbouwen. Neem de Kaderrichtlijn Water. Meststoffen kunnen via de grond uitspoelen. Een teler moet zich dus bewust zijn van de hoeveelheid water en meststoffen."

Wat heeft het project 'Versnellen Groene Digitalisering' opgeleverd?
''Het project 'Versnellen Groene Digitalisering' heeft bijgedragen aan een meer bewustwording van de mogelijkheden van digitalisering binnen de tuinbouw. De aanpak bestond uit een trechtermodel met boven in een grote groep telers. Hierbij was het doel vooral om telers bewuster te maken van groene digitalisering. Met een gerichter groepje gingen we verder door het inzetten van trainingen en met een selecte groep hebben we ook echt de toepassing in de praktijk gedaan.

De betrokken telers ervaarden meer grip op hun teeltprocessen, waardoor ze beter inzicht krijgen in de groei van hun gewassen. Door gebruik van dashboards en digitale tools kunnen ze fouten voorkomen en verbeteringen doorvoeren. De teler weet nu hoe hij digitalisering als hulpmiddel kan inzetten. Het project heeft daarmee niet alleen praktische voordelen opgeleverd, maar ook ervoor gezorgd dat telers wisten of ze de 'juiste' keuzes maakten. Zij weten nu namelijk of de gemaakte keuzes ook feitelijk kloppen.''

Wat moet er nog onderzocht worden?
''Het gaat dan vooral om de ontwikkeling van digitale toepassingen per gewas. Er is een aanzienlijke variatie in digitalisering tussen gewassen, zoals tomaten en aardbeien. Een belangrijk aandachtspunt is het verzamelen van de juiste data: hoewel er veel gegevens over de omgeving van de plant beschikbaar zijn, ontbreekt het vaak aan informatie over de plant zelf, zoals de groeistatus en het welzijn van de plant. Het verzamelen van deze gegevens op een geautomatiseerde manier is cruciaal om meer en frequenter data te verkrijgen, wat belangrijk is voor verdere versnelling en verbetering van digitalisering in de tuinbouw.''

Hoe dichtbij is autonoom telen?
"Het is technisch mogelijk om de teelt tot ongeveer 95% autonoom te beheren. Toch ligt de praktijk vaak anders. Veel bedrijven combineren digitalisering met menselijke input om te profiteren van beiden. De focus ligt meer op het maximaliseren van de waarde van digitalisering dan op het streven naar volledige autonomie. Het integreren van digitale systemen en menselijke handelingen blijft een uitdaging, maar het is mogelijk om autonoom telen te implementeren als telers dat willen.''

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: