Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SemeonPro® feromonen versterken werking gewasbeschermingsmiddelen tegen rupsen

Geïntegreerde gewasbescherming tegen Tuta absoluta

Het wegvallen van verschillende chemische gewasbeschermingsmiddelen, in combinatie met de strengere regelgeving rond de inzet van de nog toegestane middelen, dwingt telers en teeltadviseurs om na te denken over andere oplossingen. Het gebruik van chemische middelen heeft vaak nadelige gevolgen voor nuttige insecten. Daarom verschuift de focus steeds meer naar geïntegreerde gewasbescherming (IPM) en systeembenadering (ICM).

Transitie naar biologische bestrijdingsmiddelen
De tijd waarin chemische correctiemiddelen volop beschikbaar waren en zonder beperkingen ingezet konden worden, ligt al ver achter ons. De middelen die nog wel gebruikt mogen worden, kennen vaak strikte beperkingen ten aanzien van het maximaal aantal toepassingen. Deze nieuwe situatie vereist een andere manier van denken en werken. Telers moeten overstappen naar een systeembenadering waarbij een goede signalering en monitoring, biologische bestrijders en selectieve, groene gewasbeschermingsmiddelen een belangrijke rol spelen.

Innovatieve technologie voor nauwkeurige monitoring
HortiPro werkt al een aantal jaren succesvol met de SemeonPro feromonen, waaronder de PheroDeixis™ (Turkse mot), PheroDup™ (Duponchelia mot), PheroPlutella™ (koolmot), PheroSuf™ (Sufetula mot) en PheroTuta™ (tuta absoluta). Deze feromonen zijn zo ontworpen dat zowel mannelijke als vrouwelijke insecten gelokt worden. Dit resulteert in een beter inzicht van de populatieontwikkeling in het gewas. "Met een werkingsduur tot maar liefst 8 weken en het gebruiksgemak dat ze zonder handschoenen gehanteerd kunnen worden, bieden de SemeonPro feromonen een grote stap vooruit in signalerings- en monitoringstechnologie", aldus Onderzoeker & Technisch Adviseur Lennart Simonse.

Geïntegreerde gewasbescherming zorgt voor controle
Feromoonvallen bieden telers de mogelijkheid om de aanwezigheid van schadelijke insecten nauwkeurig in kaart te brengen en te volgen. Dit is van essentieel belang, vooral in deze tijd waarin correctie middelen beperkt zijn en biologische bestrijders steeds vaker worden ingezet.

Feromonen helpen bij het op tijd signaleren van de plaaginsecten zoals Tuta absoluta, waardoor telers sneller en effectiever kunnen ingrijpen. Een goede signalering met feromonen zorgt ervoor dat bestrijdingsmiddelen op het juiste moment toegepast kunnen worden, waardoor de impact op de plaagpopulatie optimaal is en de schade aan gewassen tot een minimum kan worden beperkt.

Het cruciale moment van toepassing
Een bewezen voorbeeld van selectieve groene gewasbeschermingsmiddelen zijn de producten op basis van Bacillus thuringiensis (Bt's), zoals Lepinox® Plus. Van deze Bt-producten is bekend dat deze het beste werken op jonge rupsen in het L1- en L2-stadium. Het succes van selectieve groene middelen hangt sterk af van het juiste moment van inzet. Dit betekent dat een goede signalering en monitoring van plagen (motten) van cruciaal belang zijn. "Feromonen zijn hierbij een betrouwbare hulpmiddelen. Zij maken het mogelijk om plaaginsecten in een vroeg stadium op te sporen en snel in te grijpen, wat de effectiviteit van de ingezette middelen aanzienlijk vergroot", legt Lennart uit.

Lepinox Plus en HelioTerpen® Film: Optimale bescherming
Lepinox Plus is het meest effectief op jonge rupsen. Start wanneer de druk nog laag is en voer een blokbespuiting uit met een interval van 7 dagen, luidt het advies.

Om de effectiviteit van Lepinox Plus te vergroten, wordt aanbevolen om HelioTerpen Film in een dosering van 150ml op 100 ltr water aan de spuitoplossing toe te voegen. HelioTerpen Film is een speciale 100% natuurlijke hechter/ uitvloeier. Helioterpen Film zorgt ervoor dat het gewas langer nat blijft, wat de werkzaamheid van Lepinox Plus verbetert en fungeert daarnaast als een UV-filter. Hierdoor wordt de werkzame stof (Bt) minder snel afgebroken door UV-straling, wat de effectiviteit van Lepinox Plus verhoogt. Deze combinatie zorgt ervoor dat de bestrijding van jonge rupsen in het juiste stadium plaatsvindt en langer effectief blijft.

Geïntegreerde gewasbescherming: onmisbaar in deze tijd
Met de toenemende beperkingen op het gebruik van chemische middelen en de noodzaak om duurzamer te telen, zijn goede signalering en monitoring onmisbaar geworden. "De SemeonPro feromonen van HortiPro bieden een betrouwbare en gebruiksvriendelijke oplossing voor het monitoren van plaaginsecten. Door het inzetten van deze feromonen kunnen telers tijdig ingrijpen, wat essentieel is voor een succesvolle geïntegreerde gewasbescherming."

Voor meer informatie:
Eric Kerklaan en Lennart Simonse
HortiPro
[email protected]
www.hortipro.com

Publicatiedatum: