Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Syngenta presenteert nieuwe rassen en nieuwe resistenties

Tholen - De herfst is officieel begonnen – traditioneel is dat voor telers een moment om te kijken welke nieuwe rassen er zoal beschikbaar zijn. Syngenta heeft nieuwe opties beschikbaar – productspecialist tomaat en paprika Mark Versluis loopt met ons een rondje langs een aantal nieuwe rassen van de veredelaar. Resistentie tegen ToBRFV is en blijft daarbij een speerpunt.

De pijplijn van nieuwe tomatenrassen bij Syngenta zit vol met ToBRFV-resistente rassen. Naast de snacktomaten zijn er diverse trostomatenrassen beschikbaar. Pruimtomaten, cocktailtros en mini pruimtrostomaten volgen snel en de specialties zoals Coeur de Boeuf, Marmande en de speciale kleurtjes komen in 2025.


Mark Versluis

Naast ToBRFV resistentie ook andere, nieuwe resistenties
ToBRFV is uiteraard nog steeds een hot item in de tomatenteelt, en dat blijft het ook nog wel een paar jaar, maar de overige resistenties worden ook niet vergeten bij de nieuwe Syngenta-rassen. Mark: "Cladosporium is een ziekte die meer en meer voorkomt in tomaten, dus aanvullende resistenties daartegen bouwen we ook in bij onze nieuwe rassen. Veel van onze rassen hebben al resistentie tegen Cladosporium stammen 1 t/m 5, maar inmiddels steken een 6e en soms zelfs 7e stam de kop op. Resistentie tegen de 6e stem voegen we nu toe aan het resistentiepakket," vertelt Mark.

Prodelle
Mark begint met de Prodelle, een nieuwe snacktomaat met ToBRFV-resistentie. "Het is een zeer productief ras, met ruim meer dan 37kg/m2 en tegen de 30 vruchten per tros. Tegelijkertijd sluit het ras geen compromissen op andere belangrijke aspecten, zoals kwaliteit en smaak. Qua productie is het ras te vergelijken met Duelle, en qua smaak zit het tussen Sweetelle en Duelle in. Het gemiddeld vruchtgewicht licht tussen de 12 en 13 gram."


Prodelle

Voor telers die bekend zijn met Duelle heeft Mark goed nieuws: "Eigenlijk is Prodelle exact zo te telen als Duelle. Met de introductie van onze ToBRFV-resistente rassen willen we zo dicht mogelijk bij het origineel zitten. De productie, teeltwijze en smaak is zelfs wat beter."

Prodelle is commercieel beschikbaar sinds augustus, voor het onbelichte seizoen dus. "Hij kan ook belicht worden, maar voor snoeptomaten is dat niet gebruikelijk vanwege de hoge kosten en het concurrerend aanbod vanuit het buitenland."

Resistente onderstammen: Kronosor en Fervour
Vervolgens licht Mark een duo resistente onderstammen uit. "Onderstammen worden primair gebruikt voor de prestaties: ze moeten zorgen voor een generatieve plantgroei en resistenties voor met name wortelziekten bieden die het cultuurras niet heeft. Een onderstam is er om de bovenstam optimaal te laten presteren."

Een resistente onderstam is een zinvolle aanvulling op het pakket (hygiëne)maatregelen dat je als teler neemt om virusvrij te blijven. Je voorkomt dat virusdeeltjes die de plant binnen zijn gekomen, en via de sapstroom rondgepompt worden, zich in de onderstam vermenigvuldigen en weer terug naar boven de plant in komen. "Je hebt dus eigenlijk een stukje extra bescherming – het is een welkome aanvulling om risico's in de teelt te beperken."

Kronosor en Fervour zijn vergelijkbaar, alleen heeft de laatste nog een extra Fusarium-resistentie t.o.v. die Kronosor al heeft. "We zien dat onze resistente onderstammen het qua groeikracht en productie zeker zo goed doen als de niet-resistente onderstammen die nu de marktstandaard zijn." De meeste rassen kunnen op de onderstammen, maar als je wilt weten welke combinatie het beste is, is het goed om dat even kort te sluiten met één van de Syngenta-vertegenwoordigers, aldus Mark.


Kronosor

Climundo: van trosgrof tot los
Ook in het trostomatensegment is er nieuws: vorig jaar werd daarin de Climundo geïntroduceerd. "In de praktijk is dit een goed middelgrof ras gebleken maar we hebben met proeven vastgesteld dat Climundo zich ook erg goed leent voor losse tomaten."

Climundo maakt veel bloemen aan en blijft goed zetten ongeacht de weersomstandigheden, vertelt Mark. "Je moet dan denken aan 10-11 bloemen per tros, met een stabiel vruchtgewicht van rond de 100 gram en daarmee dus heel geschikt voor de losse tomatenteelt. De resultaten daarin zijn goed, in proeven hebben we een productie gezien van 75-77 kg per m2."


Climundo

TIAC24-0334: nieuwe trostomaat
Mark licht ook nog een ras uit dat nog niet commercieel is, maar volgens hem wel erg interessant: "Het is een ToBRFV-resistente trostomaat met hoge productie – niet trosgrof, het is een ras voor de telers en marktpartijen die een goede combinatie zoeken van hoge productie en goede smaak."

Mark omschrijft de TIAC24-0334 als een tomaat met een mooie, rode kleur en enigszins platronde vorm. "Hij combineert productie en smaak en is veelzijdig in te zetten. Hij kan voor middelgrof en voor middel geteeld worden." De verwachting is dat de tomaat vooral in België en andere omliggende landen veel gevraagd wordt. In Nederland wordt meer op hoog vruchtgewicht gemikt, daar vragen telers meer om trosgrof.


TIAC24-0334

Het vruchtgewicht van deze tomaat komt uit op 110-140 gram, afhankelijk van de teeltwijze. "Afhankelijk van het snoeibeleid zitten er 5 of 6 aan een tros. De Brixwaarde is 5, en het ras is geschikt voor zowel belichte als onbelichte teelt."

Het nieuwe ras is nu al verkrijgbaar voor proeven, en rond de zomer van 2025 voor commerciële volumes, in eerste instantie voor de belichte teelt.

Voor meer informatie:
Mark Versluis
mobile +31 622515345
[email protected]
www.syngentavegetables.com