Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Follow the Money duidt dure landbouwgrond Nederland

Nederlandse landbouwgrond is razend duur. De afgelopen tien jaar steeg de prijs explosief. Follow the Money zocht uit waar dat door komt. Spoiler: het komt niet alleen door het 'gevecht om ruimte' in Nederland.

De gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in Nederland steeg in augustus tot 95.000 euro. Dat is gemiddeld acht keer hoger dan het Europees gemiddelde.

Ondertussen wordt meer dan de helft van de grond in Nederland door boeren gebruikt. Dat is ruim meer dan het Europees gemiddelde. Zo schaars is landbouwgrond dus niet, constateert Follow the Money.

De terugverdientijd bij landbouwgrond loopt in sommige gevallen, in de akkerbouw, op tot dertig à veertig jaar. Het onderzoeksplatform constateert dat boeren de investering in grond alleen terug kunnen verdienen door verdere automatisering en intensivering. Het gevolg volgens de onderzoeksjournalisten: het platteland industrialiseert en loopt leeg.

Een andere optie is extensiveren en meer in samenhang met de natuur boeren. Volgens Follow the Money zijn hierbij de huidige torenhoge grondprijzen dan wel onhoudbaar.

Publicatiedatum: