Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRFV-verdachte plant snel getest met sneltest voor één plant

Veel telers zullen het beeld herkennen: Tijdens een scoutingsrondje door de kas komen ze een verdachte plant tegen. De plant vertoont virussymptomen. Zou dat door het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) komen? De Radar Quick Scan kan in dit geval snel uitsluitsel geven.

Bij de vondst van een verdachte plant neem je een klein stuk bladmateriaal af en brengt de gebruiker van de Radar Quick Scan het materiaal direct over naar de testoplossing. "Binnen 30 minuten krijgen telers op die manier een betrouwbaar resultaat of het desbetreffende virus aanwezig is in de plant", zegt Rogier van der Voort.

Rogier is samen met mede-oprichter Bas Rutjens en inmiddels ook Menno Boot bezig Spark Radar uit te bouwen tot virustestspecialist in de tuinbouw. De nieuwe symptomatische sneltest is de volgende introductie in een serie virustesten die telers zelf kunnen uitvoeren. "Onze Radar Quick Scan is een alternatief voor de antigeenstrip. We bieden de test per 10 stuks voor 12,50 euro per stuk aan."

Spark Radar biedt de test, gevriesdroogd uitgevoerd, wereldwijd aan. Het ToBRF-virus is ook wereldwijd aanwezig inmiddels, met als een van de laatste officiële bekendmakingen vondsten in Australië.


Menno Boot (Head of Sales)

Virus onder controle houden
Veel telers werken al met de pre-symptomatische Radar High Volume test die goed is om maximaal 100 planten tegelijk te screenen op virus. "Die test gebruiken telers soms ook om een steekproef mee uit te voeren bij binnenkomst van materiaal van de plantenopkweker", geeft Bas aan.

Met de nieuwe sneltest kunnen telers snel de aanwezigheid van virus ontdekken, ook als het slechts om één verdachte plant gaat. En voor telers bij wie inmiddels bekend is dat het virus zich in een hoekje van de kas bevindt, iets wat je in de praktijk regelmatig hoort nu het virus zo wijdverspreid is, kan de nieuwe sneltest helpen om verdere verspreiding van het virus door de kas te voorkomen. "Op die manier houden telers ToBRFV onder controle."

Telers kunnen voor de Radar Quick Scan dezelfde hardware gebruiken als voor de Radar High Volume. Spark Radar blijft naast testen voor ToBRFV ook werken aan testen voor andere virussen, en ook voor het testen op de aanwezigheid van bacteriën en schimmels.

Voor meer informatie:
Menno Boot
Rogier van der Voort
Spark Radar B.V.
Padualaan 8
3584 CH Utrecht
[email protected]
[email protected]
[email protected]
www.spark.ag