Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Storm Aitor domineert elektriciteitsmarkt

Donderdag is de TTF-gasprijs weer verder gestegen. Voor Q1 2025 kwam de prijs daarmee weer boven de 39 euro per megawattuur uit. Vanwege storm Aitor liggen de elektriciteitsprijzen vandaag zeer laag. Alleen in de ochtend en de avond, bij de momenten dat iedereen maximale capaciteit van het elektriciteitsnet vraagt, liggen de prijzen serieus boven 0. De overige uren zijn nipt negatief of nagenoeg 0. De EPEX-dagprijs komt uit op 20 euro per megawattuur.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 26 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Dat zon- en in dit geval windenergie steeds meer effect hebben, is bekend. Het CBS laat het ook in cijfers zien. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen is in de eerste helft van 2024 in Nederland gestegen naar 32,3 miljard kWh. Hiermee kwam het aandeel hernieuwbare elektriciteit op 53 procent van de totale elektriciteitsproductie. De invoer van elektriciteit steeg en de uitvoer nam af. Nederland heeft per saldo in de eerste 6 maanden van 2024 2,3 miljard kWh meer uitgevoerd dan ingevoerd.

De productie is in dezelfde periode met 1 procent gestegen naar 60,5 miljard kWh. Voor het eerst is er in de eerste 6 maanden van een jaar met 53 procent, meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen dan met fossiele bronnen. Het verbruik van elektriciteit is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gestegen naar 55,8 miljard kWh. Dit is iets onder het niveau van voor corona.

Op 1 oktober start het nieuwe 'gasjaar'. Het verleden leert dat rond deze datum enige volatiliteit kan optreden in de gasprijs, waarschuwt AgroEnergy in een nieuwe update. De prijsbewegingen kunnen verder worden aangewakkerd door de spanning in het Midden-Oosten. De afgelopen dagen is de gasprijs weer aan het stijgen.

Saoedi-Arabië laat het doel varen om de olieprijs richting de 100 dollar per vat te krijgen. Daarentegen is het juist van plan om per december de productie op te hogen, wat met zich mee kan brengen dat de huidige – relatief – lage olieprijs nog verder daalt, meldt BNR.

Jilles van den Beukel stelt op LinkedIn na recente ophef over Russische LNG-import dat de tijd rijp is voor een embargo waardoor ook de LNG-leveringen uit Rusland, via een maas in de wet, kunnen stopen. De bedrijven die LNG importeren kunnen vaak lopende contracten niet zonder substantiële boete opzeggen. Een EU-embargo is hier de enige oplossing, aldus de analist. "Waarna deze bedrijven zich kunnen beroepen op force majeure. We zijn nu, in tegenstelling tot 2022/2023, zo ver dat zo'n embargo een goede optie is." Russisch LNG komt momenteel Europa vooral in via België (Zeebrugge), Frankrijk en Spanje.