Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
boring Heijningen

Potentie voor ondiepe, lage temperatuur aardwarmte in bodem West-Brabant

De eerste gegevens van de SCAN-onderzoeksboring in Heijningen zijn nu beschikbaar op NLOG. De boring werd uitgevoerd in het zoekgebied West-Brabant Noord en heeft de geologische naam Oranjeoord-01.

Met de zeer uitgebreide onderzoeksboring heeft SCAN aangetoond dat de primaire laag die werd onderzocht, het Zand van Brussel Laagpakket, hier bestaat uit een 174 meter dikke waterdoorlatende zandlaag. Dit is goed nieuws voor mogelijke aardwarmtewinning uit deze laag in de regio en ook delen van de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Een overzicht van de gegevens die nu beschikbaar zijn gemaakt vindt u hier. Op deze pagina wordt ook aangegeven welke gegevens er later nog publiek gemaakt worden.



Wat weten we nu?
De nu beschikbaar gemaakte gegevens bestaan uit metingen in het boorgat die informatie geven over porositeit en andere gesteente-eigenschappen. De porositeit geeft aan hoeveel water er in het gesteente zit. De boorgatmetingen laten zien dat de porositeit van het Zand van Brussel Laagpakket goed is. De temperatuur van het daar aangetroffen water ligt rond de 30 graden. De nu beschikbare resultaten wijzen er op dat de laag in potentie geschikt is voor de winning van ondiepe, lage temperatuur, aardwarmte.

Vanaf deze locatie werd ook het Laagpakket van Berg onderzocht. Deze laag heeft hier een dikte van 119,5 meter en bestond ook uit een waterdoorlatend gesteente. Verder werden er kernen verzameld uit het Laagpakket van Asse en het Laagpakket van Boom. Dit zijn de afsluitende lagen boven de waterdoorlatende lagen. In totaal werd er 113,6 meter kern naar boven gehaald.

Volgende stappen
Op dit moment wordt onder andere de permeabiliteit van de verschillende lagen verder onderzocht. De analyse van de verzamelde gegevens en het kernmateriaal duurt naar verwachting enkele maanden. De gegevens die SCAN verzameld heeft kunnen worden gebruikt door operators en andere partijen om een inschatting te maken van de geschiktheid voor de ondergrond hier en in de omliggende gebieden voor de ontwikkeling van aardwarmte als duurzame energiebron. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de economische haalbaarheid van toekomstige aardwarmteprojecten in de regio is.

Bron: SCAN Aardwarmte

Publicatiedatum: