Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aandacht voor opvolger(s) bij BASF | Nunhems

“We zetten echt stappen in tros grof”

Tholen - Veredelingsbedrijf BASF | Nunhems brengt komend seizoen twee nieuwe tomatenrassen op de markt. Het gaat in beide gevallen om ToBRFV-resistente opvolgers van nog altijd populaire rassen zonder resistentie in het segment tros grof.

In het tomatenteam volgt Ties Persoon Erwin de Kok op, die de rol van Global Hightech Customer Lead aanneemt. Ties gaat samen met het al bekende gezicht Slaven Ivanovic met de rassen in Nederland en Belgiƫ de boer op. We treffen de mannen in het nieuwe Tomato Experience Center dat het veredelingsbedrijf heeft geopend in Kwintsheul. BASF | Nunhems heeft bij de teler Roel de Bakker, naast de demoruimte, ook een halve hectare kas in gebruik voor demo- en selectiewerk.


Erwin en Ties in de kas in Kwintsheul tussen het ras Ronvine

Die combinatie van tomaten kijken in een schappresentatie en tomaten kijken in de kas maakt dat het veredelingsbedrijf bezoekers van over de hele wereld optimaal mee kan nemen in het tomatenassortiment dat beschikbaar is. Sinds de eerste introductie van ToBRFV-resistenties is het assortiment in rap tempo aan het veranderen. Steeds meer rassen krijgen resistente opvolgers.

Resistente opvolgers
Bij BASF | Nunhems zien ze dat telers in steeds meer gevallen voor ToBRFV-resistente rassen kiezen. Soms is dat nog wel even wennen. "Sommige telers schakelen hierdoor ook alweer door van het ene resistente ras naar weer een ander ras. En dan zijn er ook telers die, in de onbelichte teelt, voor een niet-resistent ras kiezen."

Een voorbeeld van zo'n niet resistent ras dat het goed blijft doen is Provine. "Het areaal is hier bijna hetzelfde als in de jaren voor de uitbraak van ToBRFV", weet Erwin. Na Provine kwam het resistente ras Starvine, en om aan te geven hoe snel de rasontwikkeling gaat, is er nu nog een resistente opvolger van Provine beschikbaar: NUN 09421. Het ras staat pre-commercieel in proeven, belicht en onbelicht. "De 09421 is net weer wat groffer dan Starvine, en ook resistent."

Vanuit het Verenigd Koninkrijk ziet het veredelingsbedrijf dat er vanuit de retail extra op smaak wordt gelet. "De supermarkten vragen hier om ons resistente ras Ronvine," weet Erwin die opmerkt dat het assortiment van BASF | Nunhems altijd 'goed in de smaak' zat en dat bij de opmars van ToBRFV-resistenties dat zo is gebleven. "We hebben bij onze resistente rassen totaal niet ingeboet op smaak. Wel willen we de producties nog verder omhoog krijgen."


Ties met NUN 09421 in de demoruimte in Kwintsheul

Een ander 'nummer' waarmee serieuze stappen worden gezet in het segment tros grof is NUN 0904200. Het is de ToBRFV-resistente opvolger van het ras Sunvine. Tomatenteler De Bakker Westland gaat het ras komend seizoen onbelicht op zes hectare telen, nadat dit seizoen succesvol Ronvine is geteeld. "In vruchtgewicht zit NUN 09 420 gelijk aan Sunvine, het ras splits evenveel trossen af en heeft hierdoor een hoge productie. We zetten ook echt stappen in tros grof. De nieuwste proefrassen die we volgend seizoen uitgebreider gaan testen zijn nog weer groffer. Dat zie je nu al", aldus Ties.

Cherry-, snack- en snij-tomaat
Naast de teelt op grote schaal met NUN 09420 staat het ras komend seizoen ook bij de nodige telers op proef. Een ras in een ander segment waar het veredelingsbedrijf er bewust voor kiest partners te zoeken om het ras te telen is Vitalion. "Ons grootste succesnummer", zegt Erwin over de cherrytomaat.

Nog een maatje kleiner zet BASF | Nunhems ook stappen met snacktomaten. Niet het segment waar het Limburgse veredelingsbedrijf het meest om bekend is, maar naast de bekende Pulsion is er nu ook een resistente opvolger NUN 08907 die wereldwijd wordt getest, en in 2024 ook voor het eerst in Nederland, en ook de NUN 08908 is een snacktomaat met resistentie.

Wie met specialisten van een veredelingsbedrijf eenmaal aan de praat raakt over rassen, weet dat er daarna heel veel soorten, maten en nummers voorbijkomen. Ook deze keer is dat niet anders.

Zo passeert de Intense tomaat ook de revue, waarmee ZON en supermarkt Boon's Market het project Snijmaat zijn opgestart samen met telers van Nunhems-Intense rassen. En Ties stipt de opvolger van de resistente cocktailtomaat Marvellion aan. "De NUN 08806 is bij ons pre-commercieel. Op het gebied van smaak en kleur is dit misschien wel een van onze mooiste rassen op dit moment."


Joost van der Vleuten van Kwekerij van der Vleuten met De Snijtomaat

Onderstammen
Waar BASF | Nunhems ook stappen zet, is op het gebied van resistente onderstammen. In Spanje is Dreampower populair. "Deze onderstam gaan we samen met twee andere nummers nu ook testen in hightech teelten", geeft Erwin tot slot aan. Voor proeven voor de onbelichte teelt, kunnen telers contact opnemen met het tomatenteam van BASF | Nunhems.

Voor meer informatie:
Slaven Ivanovic
Ties Persoon
Erwin de Kok
BASF | Nunhems
Slaven: +31 6 4320 7425
[email protected]
Ties: +31 61 443 6254
[email protected]
Erwin: +31 6 1442 7646
[email protected]
www.nunhems.nl