Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overstromingen in zuidoosten van Marokko

De afgelopen weken is het zuidoosten van Marokko getroffen door een reeks uitzonderlijke overstromingen. De menselijke en materiële tol is zwaar: veel mensen zijn omgekomen of als vermist opgegeven en huizen, oases en teelten zijn door de overstromingen weggespoeld. Anas Mansouri, een expert op het gebied van irrigatie in droge gebieden, legt uit wat er is gebeurd en wat de gevolgen zijn voor de land- en tuinbouw.

Uitzonderlijk, maar niet langer zeldzaam
"Onlangs is het zuidoosten van Marokko getroffen door grote overstromingen, veroorzaakt door stortregens. Het is te verwachten dat dit vaker zal voorkomen door klimaatverandering. De overstromingen veroorzaakten aanzienlijke materiële schade aan wegeninfrastructuur en teeltbedrijven die onder water kwamen te staan. De economische verliezen zijn groot, met name voor gevoelige gewassen zoals groenten. Aan de andere kant vulde de regenval de reserves van de stuwmeren in de regio aan, met name de reservoirs van Kadoussa, Moulay Youssef en Ait Ouara", legt Mansouri uit.

Ondanks het gebrek aan regen in de regio in de afgelopen jaren, is Mansouri van mening dat overstromingen niet langer als een zeldzame gebeurtenis beschouwd moeten worden. "Er is een trend naar intensivering van extreme weersverschijnselen, waardoor ook neerslagpatronen veranderen."

Zware menselijke en materiële tol
Volgens Mansouri is de tol zwaar. "Bepaalde gebieden zijn ontoegankelijk geworden. Veel huizen zijn ook beschadigd of verwoest, waardoor mensen ontheemd zijn geraakt. De teelt, met name gewassen zoals groenten en fruitbomen, heeft aanzienlijke schade opgelopen door verzadiging en bodemerosie. De kosten voor het herstellen van de infrastructuur en het bijstaan van de slachtoffers van de ramp zijn hoog."

"De hardst getroffen gewassen zijn dadels, walnoten, appelen, amandelen, olijven en groenten. De verzadiging van de bodem heeft de teelt ernstig aangetast, waardoor de lokale voedselzekerheid en het inkomen van de telers in gevaar komen."

Stuwmeren gevuld
Ondanks de verliezen zorgt de regenval voor het vullen van de watervoorraden van een regio waar al meer dan zes jaar geen regen is gevallen. "De recente regenval in het zuidoosten van Marokko heeft een aanzienlijke regeneratie van stuwmeren mogelijk gemaakt, wat een cruciale rol speelt in het waterbeheer van de regio, ook voor de land- en tuinbouw. We hebben het over de Kadoussa-dam bij Boudnib, de Hassan Addakhil-dam in Errachidia, de Mansour Eddahbi-dam in Ouarzazate, de Abdelmoumen-dam en de Tislit-dam in de buurt van Tata."

"De regenval heeft de waterniveaus in deze dammen verhoogd, maar ze hebben ook de hydrologische kaart van de regio veranderd. Verhoogde verzadiging van de bodem kan leiden tot overstroming en bodemerosie. Het is daarom essentieel om een geïntegreerde aanpak te hanteren voor het beheer van waterbronnen, waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met de huidige behoeften, maar ook met de mogelijke gevolgen van extreme klimaatgebeurtenissen in de toekomst", besluit de expert.

Voor meer informatie:
Anas Mansouri
RDI Marokko
Tel: +212 669-983750
[email protected]
www.rdimaroc.org
www.linkedin.com/in/anas-mansouri-722094130

Publicatiedatum: