Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands bezoek voor Poolse telers

De glastuinbouw is een belangrijk onderdeel van de groentesector in Polen. In deze sector wordt veel Nederlandse technologie gebruikt. De ambassade in Warschau heeft Nederlandse gasten eerder dit najaar uitgenodigd voor een conferentie speciaal voor Poolse tomatentelers. Tijdens deze conferentie werden de beste en meeste oplossingen voor dit type teelt die Nederlandse bedrijven bieden gepresenteerd.

De gasten wilden ook graag meer weten over het huidige ontwikkelingsniveau van de Poolse glastuinbouwsector. Daarom werden ze uitgenodigd om de Poolse glastuinbouw te bekijken. Ze bezochten drie grote Poolse kassen:

  • Baziółka waarin kruiden geteeld worden
  • Nowalijka waar op sla op water geteeld wordt
  • En een Poolse teler van tomaten.

In alle drie de kassen deelde een spreker kennis.

Plastic tunnels en een robot bij Baziółka
Polen heeft ongeveer 5000 ha bedekte teelt. Volgens verschillende maatregelen vindt tot 60% van de teelt plaats in kassen. Bij Baziółka leerden de gasten wat een teelttunnel betekent. Met dubbele lagen en lucht die tussen de twee wordt geperst zijn tunnels een goed alternatief voor een gewone kas. De teler hoeft veel minder financiële inspanningen te doen.

Het is mogelijk om het dak volledig te openen. In het geval wanneer er te veel warmte binnen is, verloopt de ventilatie toch soepel. Op het terrein was het mogelijk om een robot te bekijken die jonge muntplantjes in potten plukte die later in het teeltproces gebruikt wordt.

De hele kas wordt omringd door maïsvelden. Dat is een uitdaging en een natuurlijke controle voor de hygiënische methoden die Baziółka gebruikt. Het bedrijf verkoopt hun kruiden aan Poolse retailketens onder zowel het eigen merk als onder het huismerk van de retailketen. Baziółka gebruikt gas als belangrijkste energiebron en het bedrijf heeft een warmtekrachtkoppeling (WKK) om energie te produceren.

Nowalijka- van handel naar teelt
Het tweede bedrijf, Nowalijka, was aanvankelijk alleen actief in de handel. De markt dwong de familie echter om een kas op te zetten en hun eigen teelt te beginnen. In de loop der jaren groeiden ze en nu is de teelt goed voor 60% van de winst en de handel voor 40%. Het bedrijf heeft contracten met telers uit de buurt die hun producten voor Nowalijka telen. Het bedrijf verkoopt ze door aan retailers of gebruikt ze voor eigen producten zoals sla, soepen en andere kant-en-klaarmaaltijden die ook aan retailketens worden verkocht.

Floriańczyk
Het bezoek aan de Poolse tomatenteler de heer Floriańczyk was bijzonder. In twee kassen teelt hij een roze tomaat die gewild is op de Poolse markt. Omdat de variëteit die hij gebruikt nog niet ToBRFV-proof is, was het bijzonder dat er een kijkje in de kas mocht genomen worden.

Floriańczyk gebruikt biologische bescherming voor zijn tomaten en verkoopt ze aan de grootste Poolse retailketen Biedronka. Hij liet de groep de kleine etiketten zien die op elke tomaat moeten worden geplakt. Hij denkt na over de mogelijkheid om deze van het groente te verwijderen, omdat het extra plastic is zonder enige toegevoegde waarde.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: