Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Milieu Indicator Gewasbescherming: impact meten in plaats van kilogrammen

Binnen het programma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid is onderzoek gedaan naar hoe de impact van gewasbeschermingsmiddelen op het milieu op een eenduidige en transparante manier kan worden berekend. Met als doel dat telers zelf aan knoppen kunnen draaien om de milieulast door middelen te verminderen. Hiervoor is de Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG) ontworpen.

Een meetmethodiek is opgeleverd die niet kijkt naar kilogrammen, maar naar de daadwerkelijke impact van een gewasbeschermingsmiddel en de dosering op het milieu en biodiversiteit. Hierbij is gezorgd voor brede consensus bij stakeholders vanuit de sector, overheid en milieuorganisaties.

De indicator is ontwikkeld op basis van bestaande modellen en modelonderdelen. De methodiek is in overeenstemming met de richtlijnen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). En gebaseerd op de methodiek zoals toegepast door het Ctgb en EFSA bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. De MIG berekent de effecten op zes beschermingsdoelen: grondwater, in het water levende organismen, in de bodem levende organismen, geleedpotigen die niet tot de doelsoorten behoren, bestuivers en vogels en zoogdieren. De opgeleverde versie van de MIG is echter nog niet klaar voor gebruik in de praktijk. Naast nog benodigde inhoudelijke aanpassingen moet er ook een organisatie worden opgezet voor het beheer en de verdere ontwikkeling van de MIG.

Om de meetmethodiek ook als tool te kunnen gebruiken is het belangrijk dat er geen aparte administratie nodig is, maar dat de tool integratie kan worden geïntegreerd in de huidige teeltadministratie. In een vervolgproject wordt dit verder ontwikkeld.

Ook is de methodiek internationaal toepasbaar. Aan internationaal draagvlak wordt echter nog gewerkt. Binnen de Europese Unie spelen namelijk verschillende belangen en voor een breed gedragen methodiek moet de meerderheid van de Europese lidstaten zich achter de MIG scharen. In een vervolgproject wordt hier verder voor gelobbyd.

Het eindrapport van dit onderzoek is hier beschikbaar.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: