Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Daling energieprijzen afgevlakt

De TTF-gasprijs voor komende winter is toch weer aan het stijgen. De contractprijs ligt inmiddels weer boven 38 euro per megawattuur. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt donderdag wel een stuk lager dan de afgelopen dagen, dankzij een stevige wind. Net geen 52 euro per megawattuur is het resultaat.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 25 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In een nieuwe e-mailupdate constateert energieleverancier Engie dat de gasmarkt op de korte termijn 'redelijk goed voorzien' is. "In de gasvoorraden zit bijna 100 miljard m³ (van totaal 105 mld m³) en het Noorse aanbod neemt weer toe en gaat na drie weken onderhoud volgende week weer richting volle exportcapaciteit. De LNG-import neemt licht toe ten opzichte van augustus, maar is nog altijd fors lager dan in voorgaande twee jaren. De nadruk zal de komende tijd steeds meer komen te liggen op weersvoorspellingen, beschikbaarheid van hernieuwbare energie en de ontwikkeling van de temperatuur."

De neerwaartse beweging van de elektriciteitsprijzen sinds eind augustus is, net als voor gas, afgevlakt. Voor de olieprijs is recent weer sprake van een lichte stijging van de prijs.

Terwijl het kabinet in Nederland er door Follow the Money op gewezen wordt dat het bouwen van kerncentrales toch wel duur is, deelt energiespecialist Martien Visser cijfers die laten zien dat in Frankrijk, het land van de kernenergie, de elektriciteitsprijs het laagst uitvalt in vergelijking met een reeks omringende landen.