Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtepomp krijgt rol bij invullen basislast

De kosten voor warmteopwekking uit aardgas nemen tot 2030 en 2035 sterk toe, onder andere vanwege de hogere energiebelasting. Met warmtepompen kunnen telers de kostenstijging beperken. Deze apparaten kunnen met één deel elektriciteit vier delen warmte opwekken. Dankzij dit hefboomeffect is de terugverdientijd relatief kort. Energie-expert Bob Fennis stelt vast dat warmtepompen zeer geschikt zijn voor het invullen van de basislast.

In opdracht van Stichting Kennis in je Kas en Kas als Energiebron verkende BlueTerra de toepasbaarheid van warmtepompen binnen de glastuinbouw. Uit het rapport (handboek) dat in mei dit jaar uitkwam, blijkt dat deze een sleutelrol kunnen spelen in de transitie naar een fossielvrije, klimaatneutrale sector. In een workshop op de EnergiekEvents in Bleiswijk (juli) en Venlo (september) schetste energie-expert Bob Fennis het perspectief in een notendop en zette hij telers aan het rekenen.

Warmte 50 tot 100% duurder
Fennis deed dit aan de hand van drie bedrijfstypen: 2 ha met gasketel (licht verwarmd), 5 ha onbelichte teelt (bijvoorbeeld paprika) met wkk en ketel en 5 ha belichte teelt (tomaat) met wkk en ketel. Het bijbehorende gasverbruik werd gesteld op respectievelijk 140.000, 2,95 mln en 3,5 mln m3 per jaar. Op basis van de huidige gasprijzen en de kostenstijgingen van (voornamelijk) de energiebelasting, rekende de energie-expert voor dat warmte voor deze bedrijfstypen tussen 2025 en 2035 maar liefst 50 tot 100% duurder zal worden.

Lees verder op: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: