Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vertical Farming World Congress 2024 in Frankfurt, Duitsland

"Over tien jaar zullen de totale productiekosten van 1 kg sla naar verwachting blijven dalen"

"Vertical farms profiteren van de dalende operationele kosten. Het verlagen van de 'genivelleerde elektriciteitskosten', in combinatie met AI-gestuurde automatiseringsontwikkelingen die de arbeidskosten verlagen, zorgt voor lagere operationele kosten voor verticale telers in vergelijking met traditionele telers. De technologie wordt betaalbaarder, maar ook efficiënter, zoals LED-belichting en de efficiëntie ervan," zegt Peter Bachmann, Managing Director of Sustainable Infrastructure bij Gresham House, die erkent dat indoortelers zich in een betere positie bevinden dan vollegrondstelers.


Nemanja Rodic van Bloemteknik en Dickson Despommier

Na vorig jaar in Londen te zijn gehouden, streek het Vertical Farming World Congress neer in Frankfurt am Main, de op drie na grootste stad van Duitsland, die ook bekend staat als een commercieel, financieel en hightech centrum. Opvallend genoeg werd de term 'faillissementen' niet zo vaak genoemd als we het afgelopen jaar hebben gehoord. "Betekent dit dat we al uit de vertical farming bubbel zijn?" zei een poll op het scherm waarop de meeste deelnemers nee antwoordden, maar de andere helft leek het daar niet mee eens te zijn.

Als we op dit moment kijken naar vertical farms, dan zien we dat de initiële capex-vereisten afnemen. Met hoge initiële kosten van 2000 GBP per m² lijkt dat nu lager te zijn. "Vertical farms moeten het afleggen tegen de kosten van vollegrondsteelt. Het jaarrond een stabiele prijs kunnen bieden voor sla en andere producten biedt vertical farms veel potentieel om andere producten te verkennen."


Paul Gauthier (University of Queensland), Tyrone Dickson (April Sun Farms) en Eri Hayashi (Japan Plant Factory Association)

Efficiëntie boost
Gelukkig heeft deze onrust ervoor gezorgd dat veel ondernemers zich achter de oren krabben en hun bedrijfsmodel, teeltbedrijf en dergelijke opnieuw onder de loep nemen. Dat brengt ons bij een zeer geliefd woord dat in veel discussies op het congres naar voren kwam: efficiëntie. Om die efficiëntie te bereiken, zijn de belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden schaalgrootte, levering van teeltvolume, vaste contracten voor vooraf bepaalde prijzen jaarrond, inzet van AI (gewascontrole, opsporen en voorkomen van ziekten, opbrengstverbetering) en onmisbare automatisering.

"10 jaar geleden werden vertical farms veel minder efficiënt gerund dan tegenwoordig," zei Dickson Despommier. De kosten om een vertical farm vier jaar geleden met LED-belichting te laten draaien zijn bijvoorbeeld veel efficiënter geworden nu. Wat in sommige gevallen te danken was aan een synergie van hernieuwbare energie en afvalstromen om dit nog meer te stimuleren. Op dit moment is de toegang tot hernieuwbare energie voor velen nog beperkt, maar er is optimisme dat de toegankelijkheid met de tijd zal verbeteren.


Ellis Janssen van Philips en Julia Erftemeijer van Artechno

Zoals Gresham House heeft ontdekt, zijn de belangrijkste overwegingen en kosten momenteel: de initiële kapitaalvereisten (hoge initiële kapitaalkosten van 2.000GBP per m²), de bedrijfskosten van het teeltbedrijf (voornamelijk efficiëntie op het gebied van arbeid en elektriciteitskosten, logistiek (kosten van transport en verpakking van producten), gewasopbrengst (gunstig effect op de kosten per eenheid). "Over tien jaar zullen de totale productiekosten van 1 kg sla naar verwachting blijven dalen," zegt Peter.

Maar dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom schetst Peter een paar vereisten die nodig zijn om vertical farming op de korte tot middellange termijn te laten groeien. "We moeten de teelt saaier en functioneler maken. Introduceer goedkope projectfinanciering, toegang tot hernieuwbare energiebronnen in het vereiste tempo, nivellering van de kosten van energiereductie en het leveren van conventionele producten."

"De integratie van AI heeft enorm geholpen om de land- en tuinbouw te stimuleren", zegt dr. Chungui Lu, hoogleraar duurzame landbouw aan de Nottingham Trent University. Het helpt bij de communicatie met sensoren, het bewaken van de gezondheid van planten en het vroegtijdig opsporen van ziekten, en het verbeteren van de teelt als geheel, waardoor de werkzaamheden veel efficiënter zijn geworden.

Hua Li van MechaTronix

Leren van de 'voorouders'
Gevraagd naar de belangrijkste verschillen tussen de Japanse markt en de rest van de wereld, merkt Eri Hayashi, President van de JPFA op dat Japanse vertical farms een combinatie hebben laten zien van strak management, hygiëne management en consistent telen, op schaal. Toch is dat makkelijk gezegd, zegt ze, want er komt veel meer bij kijken, afhankelijk van de geografie en de behoeften van de markt.

Eri legt uit hoe JPFA binnenlandse en internationale bedrijven helpt de markt te betreden: "Op onze campus doen we onderzoek voor bedrijven en combineren dat met de academische wereld. Door middel van workshops op locatie brengt JPFA ondernemers in contact met spelers in de sector en ambtenaren van de overheid of gemeenten om te voorkomen dat ze het wiel opnieuw uitvinden en om hen te helpen hun teeltbedrijf te verbeteren of op te starten."

Voor meer informatie:
Zenith Global
[email protected]
www.zenithglobal.com

Publicatiedatum: