Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag Netwerkdag 'Techniek in bio tuinbouw'

Op donderdag 19 september ging in Nijlen de vijfde editie van de Netwerkdag en beurs 'Techniek in bio tuinbouw' door op het biologisch tuinbouwbedrijf Herdershof van Bas, Emma en Wannes. "Het programma stond bol van demonstraties en workshops, die druk bezocht werden door de 400 bezoekers. Het was Wannes zelf die de Innovatieprijs voor bioboeren wegkaapte met zijn 'Hinnehok'. Netwerken met collega's stond opnieuw centraal dankzij de catering door Veldvolk en de afsluiting met biologische pizza's aan het kampvuur", aldus de organisatie.

Herdershof

Biologische boerderij Herdershof in Nijlen was dit jaar gastbedrijf voor de Netwerkdag. Op 2,5 ha grond van de Landgenoten baten Bas, Wannes en Emma een tuinbouwbedrijf uit met verkoop via pakketten. Bas en Emma hebben het bedrijf opgestart in 2014, na hun opleiding op Warmonderhof in Nederland. Wannes leerde het vak bij Landwijzer en is er in 2021 bij gekomen en samen met hem de kippen.

Beurs- en demonstratiedag
De organisatie van de Netwerkdag is een gezamenlijk initiatief van CCBT, Inagro, Proefcentrum Pamel, Viaverda, pcfruit, Proefstation voor de Groenteteelt, Boer Bricoleur, Bioforum en Boerenbond, dit keer in samenwerking met de provincie Antwerpen. Alle vijf de Vlaamse provincies ondersteunen deze tweejaarlijkse Netwerkdag voor bio boeren, die steeds in een andere provincie plaatsvindt.

"Kleine en middelgrote tuinbouwbedrijven maken een groot deel uit van de Vlaamse biologische landbouw en er is nog steeds jaarlijks een nieuwe instroom, onder andere vanuit het Landwijzer leertraject. Bij de groei naar een verdere professionalisering is er vanuit deze sector een sterke vraag naar een passende mechanisatie en accommodatie. Op de Netwerkdag werd vraag en aanbod samengebracht, en konden telers en toeleveranciers naar hartenlust uitwisselen", zo vertelt de organisatie.

"Demonstraties van nieuwe machines voor onkruidbeheersing zijn steeds een belangrijk onderdeel van de dag. Maar ook andere thema's, zoals zaaien en vernietigen van groenbedekkers, kleinschalige pluimveehouderij, tunnelteelten en Johnson Su compostering kwamen deze keer aan bod via demonstraties en workshops. Een opvallende nieuwigheid was de elektrische werktuigdrager van De Blije Tuinder. Filmpjes van de demonstraties komen binnenkort online op het Youtube-kanaal van BIOpraktijk."

Zelfgebouwde innovaties centraal
Tijdens de Netwerkdag werd opnieuw de Innovatieprijs voor bioboeren uitgereikt. Deze Innovatieprijs is een wedstrijd voor landbouwers die zelf machines bouwen of technische innovaties bedenken, en past binnen het Boer Bricoleurs-netwerk waarvan CCBT ook initiatiefnemer is. De aanwezige bezoekers konden stemmen op hun favoriete innovatie uit de 8 inzendingen. Antwerps gedeputeerde Kathleen Helsen mocht uiteindelijk de winnaars bekendmaken.

Wannes Nyckees van het gastbedrijf Herdershof zelf, ging er met de eerste prijs vandoor. Hij bouwde een mobiel stalen kippenhok dat huis biedt aan 160 legkippen en voorzien is van wegrolnesten en automatische deurtjes. De tweede plaats was voor 't Goed ter Heule uit Lauwe, met de 'Compostfeeder', een multifunctionele machine om compost te scheppen en strooien in de rij, en om voederbieten op te scheppen en te cutteren. Als derde winnaar kozen de bezoekers voor de peulmachine van het Slegershof. Deze innovatie is een zelfgebouwde peul- of dopmachine voor erwten en droogbonen.

"Andere opvallende innovaties waren de 'Gevelopdraaier' van Bert Vandergeynst en de 'Multi-torsiewieder' van Thierry Beaucarne. De gevelopdraaier is een mobiel systeem om kopgevels van tunnelserres te openen, bedienbaar door 1 persoon, dat meteen de interesse van tunnelbouwers wekte. De multi-torsiewieder is een combinatie van 4 torsiewieders voor efficiƫnter wiedwerk die zijn werking reeds bewees in het veld. Hou de BIOpraktijk-nieuwsbrief in de gaten voor meer info over alle inzendingen."

"Het netwerk van telers rond zelfbouw 'Boer Bricoleur' was uiteraard ook aanwezig, met een eigen openlucht atelier. Bezoekers konden tijdens een atelier-uurtje een 'knooptool' komen bouwen, een handige tool voor in de serre om snel en zonder ladder de tomatenkoorden aan de staalkabel te knopen."

Netwerken bij de bar van Veldvolk
De bezoekers konden gedurende de hele dag netwerken bij de bar van Veldvolk. "Voor tuinbouwers die het ganse seizoen druk in de weer zijn op hun eigen bedrijf was deze dag weer een belangrijk moment om uit te wisselen met collega's."

De dag werd afgesloten met een biologisch pizza buffet en een streepje muziek aan het kampvuur.

Voor meer informatie:
Carmen Landuyt
CCBT
+32 (0)9 331 60 85
[email protected]
www.ccbt.be

Publicatiedatum: