Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

10% hogere opbrengst Bronsino-tomaat door waterstof en zuurstofinfusie

Een onderzoek van Fundamental Systems richtte zich op het gebruik van waterstof en zuurstofinfusie in de teelt van de Bronsino-tomaat. In samenwerking met Vivent, Vertify, STOWA en studenten van het Tesla Minor Team vanuit de Universiteit van Amsterdam hebben ze zes maanden onderzoek gedaan. De techniek heeft geleid tot een 10% hogere opbrengst in aantallen en een 12% toename in gewicht van de tomaten, met behoud of verbetering van de nutriëntenniveaus.



Het onderzoek
De ene helft van het gewas werd behandeld met geïnfuseerd water en de andere helft fungeerde als controlegroep. De gewassen zijn behandeld met geïnfuseerd water met 67% waterstof en 33% zuurstof. Het onderzoek besloeg een volledige levenscyclus: van zaad tot oogst. Hierbij maakten ze gebruik van druppelirrigatie in een kas.

Om het effect van de behandeling op de planten te kunnen meten, is gebruikgemaakt van biofeedback. Hierdoor hebben ze zowel het plantritme als het activiteitenprofiel kunnen meten. Ondanks blootstelling aan veel stress, bleven de gewassen kwalitatief goed.

Resultaten:

  • Hogere opbrengst: 10% meer tomaten per plant
  • Groter gewicht: 12% zwaardere tomaten
  • Verbeterde voedingswaarde: Hogere of gelijke concentraties van vitamines en antioxidanten
  • Terugverdientijd: 1 jaar op 10 hectare tomaat in een normale kas
  • Installatie: Doorlooptijd 4-6 maanden van eerste gesprek tot operationele productie
  • Systemen worden in Nederland gebouwd
  • Capaciteit: Dagvoorraad van 100.000 tot 1.000.000 liter

De behandelde planten zagen een hogere nutriënten index balans, hogere fotosynthese activiteit en een hogere opbrengst per plant in kg (+12%). De techniek vergde minder chemische interventie en minder gewasbeschermingsmiddelen. Ook is er geen negatief effect gevonden van de waterinfusie op de plant, het microbioom rond de wortels, de waterhuishouding, of de samenstelling van voedingsstoffen.

Klik hier voor het volledige onderzoeksrapport.

Publicatiedatum: