Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste proeflocaties voor het recyclen van afvoerwater opgericht in Vietnam

Met de komst van twee VitaLite systemen van Ridder Groep en watertanks van Royal Brinkman zijn de twee pilottelers en de projectpartners van het project "Improving water availability and safety through optimized irrigation and fertilizer application by hydroponic telers in Vietnam" uitgevoerd onder het Partners voor Water programma. Binnen het project is men druk bezig geweest met het opzetten en in gebruik nemen van twee systemen om drainwater op te vangen en te recyclen.

"Nu we drainwater kunnen verzamelen en recyclen op de twee pilotlocaties starten we met een nieuwe fase in het project die zich richt op het delen van kennis over het recyclen van drainwater en het verzamelen van gegevens om het rendement op investeringen, waterefficiëntie en besparingen op meststoffen te kwantificeren", zegt René van Rensen van FreshStudio. Eerder deze maand organiseerden HollandDoor en Fresh Studio de eerste demodagen om het drainwaterrecyclingsysteem te laten zien aan geïnteresseerde telers. Daarnaast organiseerden ze verschillende trainingen over irrigatie- en fertigatiestrategieën in combinatie met drainwaterrecycling.

Thuy Farm kas met paprika volledig ingericht met drainwater opvangsysteem.

Proeflocaties
Thuy Farm en Garden Mountain zijn er trots op de eerste twee proeflocaties te zijn waar drainwater wordt opgevangen, gedesinfecteerd en hergebruikt. Beide teeltbedrijven erkennen dat, hoewel ze hun teeltgebied voor paprika de afgelopen jaren hebben uitgebreid, ze zich zorgen maken over de kosten van het toedienen van meststoffen en de beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater. Vooral aan het einde van het droge seizoen wordt de beschikbaarheid van water een probleem in bepaalde gebieden van de provincie Lam Dong. Dit wordt geïllustreerd door de steeds diepere putten die worden geboord om irrigatiewater op te pompen. Door drainwater te recyclen zien beiden de mogelijkheid om meststoffen te besparen en hun teeltkosten te verlagen, terwijl ze tegelijkertijd hun watergebruik efficiënter maken.

Het is geweldig om te zien dat ondanks dat het project financieel ondersteund wordt om van 2500 vierkante meter water te verzamelen ook zelf hebben geïnvesteerd in het gebied om drainwater te verzamelen van ongeveer 10.000 m² voor beide locaties. Ze zijn van plan om het drainwateropvanggebied de komende tijd verder uit te breiden.

Installatie en ingebruikname van VitaLite systeem van Ridder Groep op pilot locatie.

Kwantificeer
Met de installatie van het drainwateropvang- en desinfectiesysteem op beide locaties kan het project beginnen met het verzamelen van gegevens om te kwantificeren hoe snel de investering in een drainwaterrecyclingsysteem kan worden terugverdiend en hoeveel water en meststoffen kunnen worden bespaard. Deze gegevens zijn belangrijk om andere teeltbedrijven te overtuigen om ook te investeren in een drainwaterrecyclingsysteem. Het feit dat er nu twee drainwaterrecyclingsystemen zijn geïnstalleerd en toegankelijk zijn voor andere telers om met eigen ogen te zien, draagt er in grote mate toe bij dat telers zich bewust worden en begrijpen hoe zo'n systeem werkt en dat het interessant is om te overwegen. De grote opkomst en discussies tijdens de eerste demodagen waarop telers werden uitgenodigd om beide pilotlocaties voor drainwaterrecycling te bezoeken, hebben dit bewezen.

Foto's van demodagen op beide pilotlocaties die het drainwaterrecyclingsysteem aan andere telers laten zien

Drainwater
Het recyclen van drainwater heeft invloed op de irrigatie- en bemestingsstrategie die een teler toepast. Het opent bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een hoger drainpercentage te werken om de gewasprestaties te optimaliseren zonder de kosten voor kunstmestgift te verhogen. De verhouding van toegediende voedingsstoffen en de controle van voedingsstoffen in het drainwater zijn belangrijke punten om rekening mee te houden bij het recyclen van drainwater. Geerten van der Lugt (HollandDoor) heeft samen met Lo Xuan Dung (Fresh Studio) telers die geïnteresseerd zijn in het recyclen van drainwater getraind in deze aspecten.

Training irrigatie en bemestingsstrategie in combinatie met hergebruik van drainwater door de heer Geerten van der Lugt (HollandDoor) en de heer Lo Xuan Dung (Fresh Studio).

Het programma Partners voor Water wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voor meer informatie:
Fresh Studio
René van Rensen
Managing Partner
R&D Director Crops
[email protected]
www.freshstudio.vn

Publicatiedatum: