Wat zijn de uitdagingen en mogelijkheden voor verduurzaming van kleinere glastuinbouwclusters in Nederland? Dat hebben vijf studenten onderzocht bij een consultancyproject bij BlueTerra. Er bleken meerdere opties voor een volledig duurzaam warmtesysteem.
Klimaatdoelstellingen
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen voor de glastuinbouwsector vastgesteld: een reductie van 50% in CO2-uitstoot tegen 2030 en volledige CO2-neutraliteit tegen 2040. Grote tuinbouwclusters kunnen profiteren van schaalvoordelen om deze doelen te bereiken, maar kleinere clusters staan voor grotere uitdagingen. De studenten hebben een case study gedaan en het gebied De Nieuwe Wetering geselecteerd. De Nieuwe Wetering heeft een oppervlakte van ongeveer 16 hectare en behoort daarmee tot de groep kleinere glastuinbouwclusters. Dit cluster bevindt zich in de gemeenten Kaag en Braassem en valt binnen het gebied van Greenport Aalsmeer. In dit gebied zijn er 7 tuinders actief. De studenten hebben contact gehad met de tuinders via zowel gesprekken als een enquête.
Uitgangspunt: volledig CO2-neutraal
In het onderzoek zijn relevante technologieën geselecteerd met behulp van de SDE++-subsidieregeling. Bij het selecteren van de relevante technologieën is bijvoorbeeld rekening gehouden met de energievraag van het cluster, evenals met technische beperkingen. Daarnaast worden technologieën gebaseerd op omgevingsfactoren, zoals restwarmte, overwogen indien van toepassing in de regio. Het uitgangspunt van het onderzoek was een volledig duurzaam warmtesysteem waarbij geen CO₂-uitstoot plaatsvindt.
Na het analyseren van 119 technologieën zijn er 4 als relevant bevonden voor Nieuwe Wetering, en daarmee mogelijk ook voor andere kleinere tuinbouwclusters in Nederland. Vervolgens zijn er drie scenario's verder uitgewerkt:
Scenario 1: Luchtwarmtepomp & elektrische ketel
Scenario 2: Luchtwarmtepomp, elektrische ketel & thermisch opslagsysteem
Scenario 3: Restwarmte van een nabijgelegen bron in combinatie met een waterwarmtepomp & elektrische ketel
In scenario 1 en 2 wordt de basislast gedekt door een warmtepomp, terwijl de piekvraag wordt gedekt door een elektrische ketel. In scenario 3 wordt eerst gebruikgemaakt van restwarmte, gevolgd door de warmtepomp voor de basislast en de elektrische ketels voor de piekvraag.
Het onderzoek van de vijf studenten van de Master Energy Science aan de Universiteit Utrecht heeft als titel 'Emission reduction for small greenhouse horticulture clusters in the Netherlands'. Lees hier het volledige onderzoek.