Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"ETS2 opt-in 'geen nationale kop' op Europees beleid"

De invoering van ETS2 voor de hele Nederlandse glastuinbouw hangt nog altijd boven de markt. Het nieuwe kabinet neemt dit voorjaar een besluit over de ETS2 opt-in. Dat is 'geen extra nationale kop' bovenop Europees beleid, benadrukt minister Hermans van Klimaat en Groene Groei in reactie op op Kamervragen vanuit de BBB.

Het kabinet sprak zich tijdens Prinsjesdag duidelijk uit tegen dergelijke extra Nederlandse eisen bovenop bestaand Europees beleid. Het gaat in het geval van de ETS2 opt-in om een bestaande afspraak die gemaakt is om nationale klimaatdoelen te halen.

Hermans laat weten dat het vorige kabinet al voorbereidingen heeft getroffen voor het geval invoering er komt. Hiervoor is contact geweest met de Europese Commissie. Mocht het kabinet komend voorjaar echt besluiten om ETS2 voor de hele sector in te voeren, dan volgt een formeel verzoek voor invoering aan de Europese Commissie.

Er bestaan zorgen dat invoering van het emissiehandelssysteem grote gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse glastuinbouw. Zo zouden de kosten nog verder stijgen, en zou ook een ongelijk speelveld kunnen ontstaan. Het kabinet is zich hiervan bewust. Minister Hermans wijst erop dat onder meer Duitsland, Oostenrijk en Zweden van plan zijn de ETS2 opt-in te gaan gebruiken.