Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokko onderscheidt zich met cherrytomaten op Poolse importmarkt

Marokko heeft de afgelopen tijd zijn export van kastomaten naar Polen aanzienlijk vergroot, zo meldt EastFruit. De directe importcijfers voor Marokkaanse tomaten naar Polen zijn de afgelopen drie jaar consistent hoog geweest, met volumes tussen de 30.000 en 36.000 ton. In de eerste helft van dit jaar was er zelfs een piek in de beschikbaarheid van Marokkaanse tomaten op de Poolse markt.

Vorige jaar bedroeg de directe import uit Marokko ongeveer 30.000 ton, een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar door ongunstige weersomstandigheden. Dit volume was echter nog steeds twee keer zo groot als in 2019. Dankzij een opleving in de Marokkaanse glastuinbouwsector konden exporteurs van januari tot juni dit jaar een recordhoeveelheid van 22.000 ton tomaten naar Polen verschepen. Bovendien bereikt een aanzienlijk deel van de Marokkaanse producten Polen ook via Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland, waardoor de feitelijke marktpenetratie nog groter is.

Ondanks de vooruitgang in de lokale groenteteelt in kassen, staat Polen in 2023 op de achtste plaats van grootste importeurs van kastomaten ter wereld. In Europa staat het qua tomatenimport alleen achter Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Nederland. Poolse bedrijven hebben dit jaar een nieuw record gevestigd met de import van 216.000 ton tomaten, wat een stijging van 15% betekent in de eerste helft van het jaar vergeleken met dezelfde periode in 2022. In de afgelopen vijf jaar is de totale tomatenimport in Polen met een derde gestegen.

Het grootste deel van de kastomaten in Polen komt uit vijf landen: Nederland, Turkije, Spanje, Marokko en Duitsland, die samen 92-95% van de totale import vertegenwoordigen. In 2023 heeft Turkije zich als belangrijkste leverancier gepositioneerd, mede door ongunstige weersomstandigheden in Spanje en Marokko. Hoewel het Turkse aanbod, voornamelijk bestaande uit rode ronde tomaten, de Spaanse en Marokkaanse producten niet volledig heeft vervangen, heeft Marokko zich op de Poolse markt weten te onderscheiden door zich te richten op cherrytomaten, waaronder standaard ronde cherrytomaten, cherrypruimtomaten en trostomaten.

Poolse importeurs erkennen de leidende rol van Marokko in het bepalen van trends binnen het segment cherrytomaten. De Poolse horeca past zich vooral aan de normen aan die door Marokkaanse leveranciers worden geïntroduceerd.

Bron: EastFruit

Publicatiedatum: