Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantmetabolisme begrijpen: een weg naar hoogwaardige cosmetica en nutraceuticals?

"Planten hebben ongelooflijke medicinale en cosmetische eigenschappen. Ze produceren vaak waardevolle moleculen als reactie op verschillende stressfactoren, zowel klimatologisch als nutritioneel. Door de metabolische routes achter hun synthese te begrijpen, kunnen we deze processen sturen om de concentratie van doelmoleculen te verhogen. Om dit te bereiken hebben we geavanceerde technologieën ontwikkeld die een ongekende controle over de omgevingsomstandigheden bieden. Onze innovatie, gecombineerd met de biologische expertise van ons team, stelt ons in staat om de chemische samenstelling van planten te verbeteren - tot 10 keer de standaardconcentratie in bepaalde soorten," zegt Paul-Hector Oliver, medeoprichter en CEO van Orius.


De oprichters van Orius, met Paul-Hector Oliver in het midden

Orius is een Franse startup die zich specialiseert in plantgebaseerde wetenschap en zich richt op het verbeteren van het metabolisme van planten voor hoogwaardige nutraceuticals en cosmetica. De technologie van het bedrijf is gericht op nauwkeurige controle over de groeiomstandigheden van planten om de productie van gewenste bestanddelen te maximaliseren. Onlangs lanceerde Orius BiomeboxⓇ, een fytotron met hoge precisie en Biomecell, een geavanceerde kweekkamer, systemen die een nauwkeurige controle van omgevingsfactoren integreren, waaronder lichtintensiteit, temperatuur en windsnelheid. Dankzij deze indoor farming units kan Orius ingrediënten op basis van planten met de hoogste concentratie van specifieke moleculen aanbieden aan klanten in de cosmetische of nutraceutische sector.


Bacopa monnieri

Van zachtfruit tot hoogwaardige nutraceuticals en cosmetica
Paul-Hectors reis naar de plantenwetenschap begon in Nederland, waar hij werkte als adviseur voor tuinbouw en kassen, gespecialiseerd in cannabis en uitdagende gewassen zoals aardbeien. Toen hij betrokken was bij een bedrijf dat zich richtte op urban vertical farming, verlegde hij de grenzen van plantengroei om aardbeien van hoge kwaliteit te produceren met een verhoogd suikergehalte en aanzienlijke vooruitgang te boeken op het gebied van opbrengst en kwaliteit.

"Deze ervaring onthulde het potentieel van indoortechnologie om planten te verbeteren en zette me aan om complexe planten en op planten gebaseerde oplossingen te onderzoeken", legt Paul-Hector uit. Samen met medeoprichters Pierre en Jérôme leidde dit Paul-Hector tot de oprichting van Orius.


De Biomecell waar Orius planten teelt

Van onderzoek tot teelt
Orius heeft een R&D-platform gebouwd met 10 fytotron units (Biomebox). Het bedrijf heeft ook zijn productie uitgebreid naar een faciliteit van 500 vierkante meter en mikt op 20 ton verse planten per jaar tegen het einde van het jaar en 100 ton in 2025. Met zijn laboratorium- en teeltfaciliteiten biedt Orius R&D-diensten aan klanten die ingrediënten op basis van planten willen ontwikkelen of wetenschappelijke onderzoeken willen uitvoeren in een zeer gecontroleerde omgeving. Het bedrijf levert ook diensten voor de teelt en creëert zo een nieuwe betrouwbare keten voor plantaardige ingrediënten. Er zijn tal van vruchtbare samenwerkingen ontstaan met grote industriële spelers in de cosmetica - waar de vraag naar actieve plantaardige ingrediënten toeneemt -, nutraceutische en farmaceutische sectoren, toonaangevende laboratoria en ingrediëntenleveranciers.

"Onze aanpak is om de waarde van elke plant waarmee we werken te maximaliseren. Zo kan de mogelijkheid om de concentratie van moleculen in cosmetica te verhogen de effectiviteit en marktwaarde van het product aanzienlijk verbeteren."

Winstgevendheid als kern
"Maar het is ingewikkelder dan het lijkt, het bereiken van onze doelen vereist uitgebreid onderzoek, gespecialiseerde expertise en de juiste technologieën, en het zal niet voor elke plant werken." Door het metabolisme van planten te optimaliseren, verhogen Paul-Hector en zijn team de waarde van plantenextracten, verminderen ze het productievolume en verbeteren ze de algehele kostenefficiëntie van de keten. "Het verbeteren van de molecuulinhoud in planten verhoogt de waarde van de extracten aanzienlijk. Het verdubbelen van de concentratie van een gewenste molecule in een plant betekent dat sectoren slechts de helft van het aantal planten nodig hebben om dezelfde hoeveelheid van de bestanddelen te produceren."

Paul-Hector heeft vanaf het begin van Orius ook samengewerkt met de French Space Agency voor toekomstige langetermijnmissies in de ruimte. "De voedselvoorziening zal cruciaal zijn voor langdurige missies op de maan of Mars. We werken samen met de French Space Agency om kweeksystemen te ontwikkelen die voldoen aan de voedingsbehoeften van astronauten. Net als bij cosmetica en nutraceuticals streven we er ook naar om specifieke bestanddelen in groenten en fruit te verhogen, zoals vitamine C. Onze technologie kan een cruciale rol spelen in toekomstige indoorteeltsystemen, zowel op aarde als daarbuiten."

Voor meer informatie:
Paul-Hector Oliver, medeoprichter en CEO
Orius
[email protected]
www.orius.co

Publicatiedatum: