Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eurofins versterkt internationale dienstverlening

Analysedata van toegevoegde waarde voor elk tuinbouwbedrijf, waar ook ter wereld

Tholen - Steeds meer telers realiseren zich dat analyses onmisbaar zijn om hun teelt te optimaliseren. Ook internationaal groeit in de tuinbouw de belangstelling voor onderzoek van water, voedingsoplossingen, grond, substraat en gewas. De analyses dragen bij aan een beter inzicht in de teelt, waardoor grip ontstaat op plantvoeding, gezondheid en rendement. Om wereldwijd telers te ondersteunen met bemonstering en onderzoek zijn dit najaar Pauline Bugter en Ernesto Bastidas Obando bij Eurofins Agro Testing in Wageningen aan de slag gegaan.

Zeven jaar geleden heeft Eurofins Agro Testing een zelfstandige glastuinbouwdivisie opgericht. Het laboratoriumbedrijf ontvangt monsters vanuit de hele wereld. In Wageningen doet men echter meer dan alleen monsters analyseren. Eurofins is ook actief betrokken bij onderzoek door bedrijven, proefstations en universiteiten en wil zo écht betrokken zijn bij telers in Nederland en in landen waar de bedekte teelt hard groeit.

Medio september treffen we Pauline en Ernesto in Wageningen op kantoor en lopen we een rondje door het lab. Ook de Business Unit Manager Horticulture, Sjors Beijer, is daarbij aanwezig.

Pauline is de nieuwe international salesmanager horticulture en Ernesto is business developer horticulture. Het is de bedoeling dat Pauline in Europa en Ernesto nadrukkelijk ook daarbuiten, 'in het veld' te vinden gaan zijn. "Onze pijlen zijn gericht op het buitenland. We zien internationaal veel kansen om telers te ondersteunen met verbeterde teeltinzichten", legt Sjors uit.


Pauline en Ernesto in het laboratorium in Wageningen

Telers van dienst zijn
Ernesto heeft een brede ervaring in de hightech agrobusiness. Hij noemt voor de glastuinbouw als voorbeeld Mexico, waar hij tijdens zijn vorige werkbezoek zag dat er enorme groeikansen zijn. "Je ziet er bedrijven die van 60 naar 600 hectare willen groeien, en dan heb ik het over één teler, hè! Dat geeft aan hoe groot de mogelijkheden zijn."

Ook Pauline is al bekend met de sector. Ze was voorheen als technisch consultant actief in de sierteelt en hoopt in haar nieuwe rol nog meer met de teler in contact te staan. "Je ziet dat telers steeds vaker in meerdere landen actief zijn. Als Eurofins willen we hen ook voor teeltlocaties in het buitenland zo goed mogelijk van dienst zijn."

Testen met een doel
Dat doet Eurofins met een cluster aan laboratoria. Sjors noemt ze in rap tempo op en telt er in Europa alleen al 14, waaronder 2 in Frankrijk. "En binnenkort zijn het er 3," corrigeert hij zichzelf. Het tekent de groei die het laboratoriumbedrijf doormaakt.

Met zijn internationale ervaring ziet Ernesto verschillen tussen hoe er in Nederland en in het buitenland met analyses wordt omgegaan. "In Nederland zie ik dat telers een duidelijk doel voor ogen hebben met een analyse, en wordt proactief gewerkt: op vaste momenten een monster laten analyseren, zodat problemen worden voorkomen in plaats van gerepareerd. In het buitenland is dat lang niet altijd het geval. De monsters worden minder op gezette momenten genomen, vaak als er al problemen zichtbaar zijn, waardoor je eigenlijk te laat gaat handelen. Meer regelmaat in het analyseren is een belangrijk uitgangspunt om teeltstrategie robuuster te maken."

Basispakket met testen
Eurofins biedt een compleet pakket met analyses voor de glastuinbouw aan. Dit pakket luistert naar de naam Horti Solutions. Er zitten onder meer diverse analyses gericht op waterkwaliteit en plantvoeding in dat pakket. Is het uitgangswater van goede kwaliteit? Doet de ontsmetter wat hij moet doen? Komt het aanbod van voedingsstoffen in het water en substraat overeen met opname in de plant? Regelmatig het water laten onderzoeken in het laboratorium geeft hierin snel inzicht.

"De doorlooptijd van ons onderzoek is in veel gevallen één dag", geeft Sjors aan. Uitdagend voor een bedrijf dat internationaal groeit, maar dankzij een netwerk aan laboratoria en goede logistieke lijnen slaagt men in Wageningen hierin. Ook voor geavanceerd onderzoek dat niet in Wageningen kan worden uitgevoerd is de verwerkingstijd kort: "Analyses gericht op het microbioom voeren we bijvoorbeeld uit bij ons laboratorium in Hamburg, in Duitsland uit. Het is een analyse waar onder meer vanwege de wortelproblematiek in paprika veel vraag naar is."

Samenwerkingen en data-integratie
Gelet op de internationale groeiambitie zoekt Eurofins internationaal de samenwerking met lokale ketenpartijen om telers goed te bedienen. Bovendien maakt het laboratoriumbedrijf werk van samenwerkingen met toeleveranciers, aan wie onder andere data wordt geleverd. "Voor een leverancier van meststoffen, die klantdata inzichtelijk maken in een eigen platform, is dit van toegevoegde waarde. Wij willen die 'onder de motorkap' kunnen faciliteren door slimme koppelingen", aldus Sjors. Op dezelfde manier ziet Eurofins kansen voor nog meer partijen en producten.

Dat is een ontwikkeling waarop bij de start van de glastuinbouwdivisie al werd gestuurd. Data uit de Eurofins analyse-app kan worden geïntegreerd in dataplatformen van bijvoorbeeld leveranciers van klimaatcomputers. Zo ziet de teler in één platform direct zoveel mogelijk relevante gegevens, bijvoorbeeld ook over plantpathogenen, een andere relevante analysetak van Eurofins.

"Op onze afdeling met plantdoktoren worden ze als enige wel enthousiast van virussen en ingewikkelde plantziektes", lacht Pauline. De Plant Doctors van Eurofins zijn gespecialiseerd in het testen van plantmateriaal en het ontrafelen van gebreksverschijnselen. "Zij stellen bij gewasschade een deskundige diagnose en informeren daarover de teler."

Proactief
Ernesto vertrekt begin volgende maand naar Canada om daar de Canadian Greenhouse Conference te bezoeken, en als hij daar dan toch is zal hij direct ook telers en toeleveranciers in de regio aandoen. Dat sluit aan bij zijn ambitie om in internationale context telers te gaan ondersteunen met teeltinzichten.

Ook Pauline gaat de komende tijd het veld in. Gevraagd naar wat ze hoopt te bereiken, is haar antwoord: "Ik hoop dat als ik over tien jaar bij dezelfde teler langsga, hij zal zeggen dat hij dankzij onze analyses, ondanks de veranderende vraagstukken, al die tijd een optimale bedrijfsvoering heeft kunnen voeren."

Daarbij blijft Eurofins te allen tijde een laboratorium, benadrukken Pauline en Ernesto. "Wij zijn geen adviseurs, en we zullen nooit aangeven wat telers wel of niet moeten doen in hun teelt. Dat past niet bij onze dienstverlening." Wel ondersteunt Eurofins telers met data, referentiewaardes en bemestingsberekeningen op basis waarvan ondernemers zelf stappen kunnen zetten. Bijvoorbeeld van een teelt van aardbeien in de vollegrond naar in een kas, of van een kleine tomatenteelt in een tunnelkas naar een hightech glazen kas. De glastuinbouw groeit internationaal, en Eurofins groeit met een groeiend tuinbouwteam graag mee.

Voor meer informatie:
Eurofins Horti
Tel.: 088 876 1014
[email protected]
www.eurofins-agro.com/nl-nl/glastuinbouw